MAITINIMO KRŪTIMI SAVAITĖ: KĄ REIKIA ŽINOTI?

Pasaulinė žindymo savaitė (angl. World Breastfeeding Week) yra pasaulinė kampanija, skirta didinti informuotumą ir paskatinti veiksmus su žindymu susijusiomis temomis, kuri yra minima kasmet rugpjūčio 1–7 d.

Šių metų Pasaulinės žindymo savaitės tema – „Paspartinkite žindymą: švieskite ir palaikykite“. Jos metu daugiausia dėmesio skiriama šiltą žindymo palaikymo grandinę sudarančių dalyvių, turinčių apsaugoti, skatinti ir remti žindymą įvairiuose visuomenės lygiuose, gebėjimų stiprinimui. Pagrindinis dėmesys kampanijoje „Šilta grandinė“ skiriamas motinos ir kūdikio ryšiui. Kampanija siekia sujungti skirtingus sveikatos, bendruomenės ir darbo sektorių atstovus, kad būtų teikiama nuolatinė priežiūra ir žindymo konsultacijos per pirmąsias 1000 dienų.

Skirtingų „Šiltos grandinės“ atstovų indėlis į žindymą:

  • Akademinė bendruomenė per švietimą, atliekamus tyrimus ir publikuojamus jų rezultatus atlieka pagrindinį vaidmenį skatindama ir remdama maitinimą krūtimi.
  • Sertifikuoti žindymo konsultantai atlieka daugiadisciplininį vaidmenį, kuris apima bendrą paramą žindymui ir su juo susijusiai sveikatos priežiūrai. Tai pagerina motinos ir kūdikio išgyvenamumą, sveikatą ir gerovę nėštumo, gimdymo ir pogimdyminiu laikotarpiu.
  • Aplinkosaugininkai gali atlikti vaidmenį saugant, skatinant ir remiant žindymą, pasisakydami už maitinimą krūtimi kaip atsinaujinantį ir tvarų pirmąjį maistą. Žindymas teigiamai prisideda prie planetos sveikatos ir žmonių gerovės.
  • Tėvas yra svarbus žindymo komandos narys. Kai tėčiai palaiko žindymą ir įsitraukia į kūdikio priežiūrą, pagerėja žindymas, tėvų santykiai, jų kūdikiai greičiau vystosi.
  • Bendruomenės nariai atlieka svarbų vaidmenį propaguojant žindymą visuomenėje. Jie gali dalintis asmenine patirtimi ir strategijomis bei turėti teigiamos įtakos kūdikių maitinimo parinkimui.
  • Mamų paramos grupės atlieka svarbų vaidmenį bendruomenėse užtikrindamos žindymo tęstinumą šeimose. Jos gali laiku suteikti tikslią informaciją, praktinę ir emocinę paramą moterims ir jų šeimoms žindymo laikotarpiu.
  • Akušeriai ir ginekologai daro didelę įtaką moters apsisprendimui maitinti krūtimi ir žindymo sėkmei. Kokybiška akušerinė priežiūra pagerina motinos ir kūdikio išgyvenamumą, sveikatą ir savijautą nėštumo, gimdymo ir pogimdyminiu laikotarpiu.
  • Mitybos specialistai ir dietologai atlieka pagrindinį vaidmenį formuojant maisto pasirinkimą, gerinant mitybos būklę ir teikiant prevencinę bei terapinę pagalbą tiek įprastomis, tiek kritinėmis sąlygomis.
  • Pediatrai turi žinoti, kad jų patarimai žindymo klausimais daro didelę įtaką tėvų pasirinkimui dėl maitinimo krūtimi.
  • Profesinės sąjungos yra pagrindiniai dalyviai, užtikrinantys tėvų socialinės apsaugos ir žindymo teises darbo vietoje. Profesinės sąjungos turi teisę organizuoti, informuoti, mobilizuoti darbuotojus ir derėtis dėl kolektyvinių sutarčių, kuriomis remiamas žindymas.
  • Jaunimas turi galią keisti socialines normas ir taip atlikti aktyvų vaidmenį kuriant žindymui palankią aplinką.

Žindymas svarbus, nes tai nebrangus būdas užtikrinti geriausią kūdikio mitybą. Jis apsaugo kūdikį nuo įprastų ligų tiek trumpalaikėje, tiek ilgalaikėje perspektyvoje. Tai sumažina motinos vėžio ir kitų ligų riziką. Nežindymo kaina šeimoms ir tautoms yra didžiulė. Žindymas klimato požiūriu, taip pat, yra protingas sprendimas ir raktas į darnaus vystymosi tikslus. PSO ir UNICEF rekomenduoja:

  • žindymą pradėti (inicijuoti) ne vėliau kaip 1 valandą nuo gimimo;
  • išimtinį maitinimą krūtimi pirmuosius 6 gyvenimo mėnesius;
  • tęsti maitinimą krūtimi iki 2 metų amžiaus ir ilgiau, nuo 6 mėnesių į mitybą įtraukiant tinkamus papildomus maisto produktus.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė