Gyventojų sveikos mitybos įgūdžių formavimas ir skatinimas

Kiekvienos visuomenės svarbiausias uždavinys yra užtikrinti gerą vaikų ir suaugusiųjų sveikatą bei kokybišką gyvenimą. Sveikatai palanki mityba gali tapti svarbia priemone užtikrinant, kad mažėtų antsvorį turinčių ir nutukusių asmenų skaičius bei rizika atsirasti ir vystytis lėtinėms neinfekcinėms ligoms, tokioms kaip kraujotakos sistemos ligos, piktybiniai navikai, cukrinis diabetas ir kitos.

Daugeliui Lietuvos gyventojų svarbu, kad mityba būtų sveika, tačiau mokslinių tyrimų rezultatai rodo, jog Lietuvoje gyvenančiųjų mitybos įpročiai neatitinka sveikatai palankios mitybos rekomendacijų: vaisių ir daržovių vartojama per retai, suvartojamas per mažas jų kiekis, mitybos racione trūksta duonos ir grūdinių produktų, taip pat žuvies ir jos produktų, suvartojama pernelyg daug druskos, maisto racione per daug energinės vertės teikia riebalai ir cukrus.

Mitybos įpročiams reikšmingą įtaką daro gyventojų turimos žinios apie mitybą, o įgyti reikiamų žinių apie mitybą galima tik gavus tinkamos informacijos. Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras dalijasi rekomendacijomis ir kviečia į susitikimus, kurie suteiks moksliškai pagrįstų žinių apie sveiką ir tvarią mitybą. Daugiau informacijos ir registracija į susitikimus tel. +370 670 46 753.

PAGRINDINĖS SVEIKOS IR TVARIOS MITYBOS REKOMENDACIJOS

  1. Valgykite įvairų maistą.
  2. Kiekvieną dieną valgykite visagrūdžių produktų.
  3. Penkis kartus per dieną valgykite daržovių, vaisių ar uogų.
  4. Kontroliuokite riebalų vartojimą.
  5. Rinkitės liesą mėsą ir liesos mėsos produktus. Ribokite perdirbtos mėsos ir raudonos mėsos kiekį.
  6. Vartokite liesus pieno produktus.
  7. Valgykite žuvį du ar tris kartus per savaitę.
  8. Ribokite maisto produktus ir gėrimus, kuriuose yra daug cukraus.
  9. Valgykite nesūrų maistą. Gamindami maistą ribokite druskos kiekį.
  10. Rinkitės maisto produktus, pažymėtus simboliu „Rakto skylutė“.
  11. Gerkite pakankamai vandens.
  12. Valgykite reguliariai ir saikingai.
  13. Žindykite kūdikius ir mažus vaikus.
  14. Gamindami ar rinkdamiesi jau pagamintą maistą, rinkitės tausojančius maisto gaminimo būdus.
  15. Atkreipkite dėmesį į maisto produktų etiketes.
  16. Venkite vartoti alkoholinius gėrimus.
  17. Palaikykite energijos balansą, daugiau dėmesio skirkite fiziniam aktyvumui.
  18. Siekite, kad jūsų mityba būtų ne tik sveikatai palanki, bet ir tvari.

REGISTRACIJA