
Gerinant gyventojų sveikatą, mitybą bei siekiant sudaryti galimybę atsirasti rinkoje daugiau sveikatai palankesnių maisto produktų, Lietuvoje 2014 m. buvo įsteigta valstybinė, nekomercinė sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ sistema.
„Rakto skylutės“ simboliu pažymėti maisto produktai yra panašūs į įprastus maisto produktus, tačiau juose mažiau įdėta cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų negu kituose panašiuose produktuose. Kai kurie neperdirbti maisto produktai besąlygiškai atitinka „Rakto skylutės“ kriterijus (pvz., daržovės, vaisiai, uogos, šviežia žuvis), todėl, jei jie yra fasuoti, iš karto gali būti ženklinami „Rakto skylutės“ simboliu. Kitoms maisto produktų grupėms nustatyti individualūs sudėties reikalavimai (kriterijai).

Kam ir kuo naudingas maisto produktų žymėjimas „Rakto skylutės“ simboliu?
Maisto gamintojams – padeda:
1. saugoti vartotojų sveikatą;
2. įsitvirtinti atviroje ir sveikatai palankesnių maisto produktų rinkoje;
3. įgyti pastebimumo ir išskirtinumo tarp kitų panašių produktų gamintojų;
4. įgyti pirmenybės teisę viešųjų pirkimų konkursuose, skirtuose tiekti maisto produktus vaikų ugdymo įstaigoms, gydymo įstaigoms, taip pat vaikų ir suaugusiųjų socialinių paslaugų įstaigoms;
5. gerinti įmonės įvaizdį, pristatyti save kaip atsakingą, sveikatai palankesnio maisto gamintoją;
6. eksportuoti produktus į kitas ES šalis (ypač į šiaurės ir Skandinavijos šalis, kur šiuo simboliu pažymėtos prekės turi didžiulę pirkėjų paklausą);
7. atverti naujas galimybes ieškant naujų receptų ir skonių, kurti naują rinkodarą, parodyti įmonės bei jos produktų ypatingumą, sveikumą bei pozityvų požiūrį į vartotoją.
Prekybininkams – sveikatai palankesnių maisto produktų asortimentas gerina parduotuvės įvaizdį, didina prekių įvairovę ir pritraukia daugiau sąmoningų, sveika mityba besidominčių pirkėjų.
Vartotojams – padeda greitai ir lengvai rasti sveikatai palankesnius maisto produktus, subalansuoti savo ir šeimos narių mitybą, saugoti sveikatą, sumažinti lėtinių neinfekcinių ligų (infarkto, insulto, vėžio, 2-jo tipo cukrinio diabeto, antsvorio, nutukimo ir kitų) riziką.
Prisidėkime visi kartu prie gyventojų mitybos ir sveikatos gerinimo!
Šiaulių rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė
