PRAKTINIAI UŽSIĖMIMAI „VALGAU SVEIKAI – JAUČIUOSI GERAI“ ŠIAULIŲ R. GINKŪNŲ SOFIJOS IR VLADIMIRO ZUBOVŲ PROGIMNAZIJOJE

Kiekvienas mūsų pasirinkimas, ką valgyti ar gerti, turi didelę įtaką ne tik sveikatai, bet ir aplinkai, klimato kaitai bei gamtos išteklių tausojimui. Sveika ir tvari mityba reiškia ne tik mažiau mėsos ar sočiųjų riebalų, bet ir daugiau daržovių, vaisių, ankštinių daržovių bei riešutų. Pasirinkdami vietinius ir sezoninius produktus, mes rūpinamės savo organizmu ir kartu prisidedame prie aplinkos tausojimo – sunaudojame mažiau energijos, vandens, o maisto transportavimui reikia mažiau išteklių.

Įsibėgėjus rudeniui, progimnazijos antrokai įsitraukė į smagų ir naudingą mokymosi procesą – praktinius užsiėmimus Valgau sveikai – jaučiuosi gerai“. Veiklų metu vaikai draugiškai aptarė, kokių produktų reikėtų valgyti daugiau, o kuriuos – saikingai. Jie dalijosi savo mėgstamomis sveikomis gėrybėmis, diskutavo apie maisto naudą, o pasitelkę kūrybiškumą kūrė asmenines sveikos mitybos piramides. Mokiniai mokėsi derinti produktus lėkštėje pagal spalvas, skonius ir maistingumą. Ši veikla padėjo jiems suprasti, kad kasdieniai mitybos sprendimai – tai tiesioginis raktas į gerą sveikatą ir puikią savijautą, o sveikas maistas gali būti ne tik naudingas, bet ir kūrybiškas bei labai skanus!

Visuomenės sveikatos specialistai dalinasi esminiais patarimais, kaip lengvai pradėti taikyti tvarios mitybos principus savo kasdienybėje:

  1. Įvairovė ir augalinės kilmės produktai – valgykite įvairų maistą, dažniau rinkitės augalinės kilmės produktus ir kasdien vartokite visagrūdžius produktus.
  2. Daržovės, vaisiai ir ankštinės daržovės – įtraukite į savo mitybą daržoves, vaisius ar uogas penkis kartus per dieną, o ankštines daržoves (pupeles, žirnius, lęšius) – kelis kartus per savaitę.
  3. Gyvūninės kilmės produktai – vartokite raudoną mėsą saikingai, venkite perdirbtų mėsos produktų, rinkitės liesus pieno gaminius ir bent kelis kartus per savaitę valgykite žuvį.
  4. Riebalai, cukrus ir druska – naudokite sveikus riebalus, pavyzdžiui, augalinius aliejus, bei ribokite cukraus ir druskos vartojimą.
  5. Režimas ir skysčiai – valgykite reguliariai, saikingai ir nepamirškite gerti pakankamai vandens.
  6. Tvarumas – formuokite savo mitybos įpročius atsakingai, tausodami gamtą ir mažindami maisto švaistymą.

Sveika mityba – tai ne tik žinios, bet ir kūryba, džiaugsmas bei atsakomybė už save ir visą aplinką.
Ginkūnų progimnazijos antrokai įrodė, kad net maži kasdieniai pasirinkimai gali turėti didelę reikšmę – jie padeda jaustis geriau, stiprina sveikatą ir prisideda prie tvaresnės ateities.

 

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Viktorija Abromaitienė