UŽSIĖMIMAI „SVEIKOS MITYBOS PIRAMIDĖ“

By 2024-11-2829 lapkričio, 2024Sveikatos renginiai ugdymo įstaigose

Sveika mityba – vienas svarbiausių sveikos gyvensenos veiksnių, tai įvairus ir tinkamai parinktas maistas, aprūpinantis organizmą būtinu angliavandenių, riebalų, baltymų, vitaminų ir mineralų kiekiu. Įrodyta, kad sveiki mitybos įpročiai susiformuoja jau vaikystėje, todėl ypatingai svarbu juos diegti ir formuoti ankstyvame amžiuje. Todėl kiekvienos visuomenės svarbiausias uždavinys yra užtikrinti gerą vaikų sveikatą ir sveiką bei kokybišką gyvenimą. Tėvai – pirmieji vaiko sveikatos ugdytojai, jiems tenka pagrindinė atsakomybė už vaiko vystymąsi ir auklėjimą, tačiau didelė reikšmė taip pat tenka vaikų ugdymo įstaigoms, kuriose vaikai praleidžia nemažą laiko dalį ir kuriose turi būti formuojami tinkami gyvensenos ir mitybos įpročiai.

Lapkričio mėnesį Šiaulių r. Kuršėnų Stasio Anglickio progimnazijoje ir Kuršėnų lopšelyje darželyje „Žiedelis“ vyko užsiėmimai sveikos mitybos tema. Šių užsiėmimų metu visuomenės sveikatos specialistė pasakojo vaikams apie sveikos mitybos reikšmę ir naudą žmogaus sveikatai bei gerai savijautai. Ugdytiniai prisiminė „Maisto pasirinkimo piramidę“, aptarė „Rakto skylutės“ simbolio reikšmę, žiūrėjo edukacinius filmukus, atlikinėjo visuomenės sveikatos parengtas užduotis, bei aptarė fizinio aktyvumo ir vandens teikiamą naudą sveikatai.

SVARBIAUSI SVEIKOS MITYBOS PRINCIPAI

  • Valgyti maistingą, įvairų, dažniau augalinį nei gyvulinės kilmės maistą.
  • Kelis kartus per dieną valgyti viso grūdo grūdinių produktų.
  • Kelis kartus per dieną valgyti įvairių daržovių ir vaisių (bent 400 g per dieną).
  • Mažinti riebalų vartojimą. Gyvulinius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keisti augaliniais aliejais.
  • Raudoną mėsą (kiaulieną, jautieną, avieną) keisti balta mėsa (paukštiena, triušiena), ankštinėmis daržovėmis ar žuvimi.
  • Vartoti liesą pieną ir liesesnius pieno produktus
  • Rinktis maisto produktus ir gėrimus, turinčius mažai cukraus. Nesaldinti arbatos ar kavos.
  • Valgyti nesūrų maistą. Bendras druskos kiekis paros maiste neturi viršyti 5 g.
  • Riboti alkoholio vartojimą.
  • Išlaikyti normalų kūno svorį (kūno masės indeksas – 20-25).
  • Kas dieną energingai judėti (suaugusieji bent 30 min./d., vaikai – bent 60 min./d.).

Parengta pagal: Rekomendacijos | Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija (lrv.lt)

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Martyna Kubilienė