ŠIAULIŲ R. GRUZDŽIŲ LOPŠELYJE-DARŽELYJE ,,PURIENA“ DISKUSIJA APIE VITAMINŲ NAUDĄ VAIKŲ ORGANIZMUI

By 2024-11-0429 lapkričio, 2024Sveikatos renginiai ugdymo įstaigose

Sveikata – brangiausias žmogaus turtas. Todėl ja turime labai rūpintis. Kiekvieną dieną turime vartoti tuos maisto produktus, kuriuose gausu vitaminų ir mineralų. Visavertė subalansuota mityba yra pagrindinis dalykas, kuris organizmą aprūpina svarbiausiomis maistinėmis medžiagomis. Geriausia maistinių medžiagų gauti su maistu. Taip yra todėl, kad organizmas lengviau pasisavina reikalingus mikroelementus per maistą. Vitaminai – tai organiniai junginiai, kurie yra būtini normaliam organizmo vystymuisi ir funkcionavimui. Jie atlieka pagrindinį vaidmenį medžiagų apykaitos procese, pagrindinių maistinių medžiagų – baltymų, riebalų ir angliavandenių – įsisavinimo procesų reguliavime. Vitaminai pagreitina chemines reakcijas organizme, reguliuoja medžiagų apykaitą ir organų bei organizmo sistemų veiklą.

Vitaminai :

– didina organizmo atsparumą infekcijoms ir virusams;
– gerina kraujotaką;
– apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio;
– stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą;
– paverčia maistines medžiagas energija;
– stiprina kaulų ir raumenų audinius;
– normalizuoja centrinės nervų sistemos veiklą;
– reguliuoja hormonų gamybą;
– paspartina ląstelių augimą ir atsigavimą.

Svarbiausi vitaminai ir mineralai, kurie yra reikalingi mūsų organizmui:

  1. Magnis. Žaliose lapinėse daržovėse, džiovintuose vaisiuose, pupelėse, sėklose, juodajame šokolade, jogurte, žuvyje, riešutuose, viso grūdo produktuose, avokaduose bei bananuose.
  2. Kalcis. Pienas ir jo produktai , silkė, konservuotos sardinės, lašiša su kaulais ir kitos žuvys bei jų produktai, kalmarai, riešutai, grūdai, mineralinis vanduo, saulėgrąžos ir jautiena. 
  3. Vitaminas C. Citrusiniuose vaisiuose: citrinose, greipfrutuose, apelsinuose, bei daržovėse: pomidoruose, bulvėse, svogūnuose,  papajose, juoduosiuose serbentuose, braškėse, špinatuose, kiviuose. Vitaminas C randamas ir žiediniuose kopūstuose, briuselio kopūstuose ir brokoliuose. 
  4. Vitaminas B-12.  Vėžiagyviuose, kiaušiniuose bei piene.
  5. Vitaminas D.  Riebi žuvis, brokoliai, grūdai ir kiaušinių tryniai.
  6. Geležis. Baltymuose, mėsoje, žuvyje bei kiaušiniuose.
  7. Vitaminas A. Morkose, mėsoje, kepenyse. 

Šiaulių r. Gruzdžių lopšelyje-darželyje ,,Puriena“ vyko diskusija apie vitaminų naudą vaikų organizmui.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Virginija Kievišienė