Rugsėjo 12-oji – Pasaulinė Pirmosios pagalbos diena Viso pasaulio nacionalinės Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo pusmėnulio draugijos jau nuo 2000 metų žymi Pasaulinę Pirmosios pagalbos dieną.

Specialistai pažymi, jog ištikus nelaimei svarbu reaguoti skubiai – kviesti greitąją pagalbą, o kol ši atvyks, pasistengti padėti patiems. Turint bazines pirmosios pagalbos žinias ir įgūdžius, nereikėtų pristigti iniciatyvos bijant neva dar labiau žmogui pakenkti.

Nė vienas nežinome, kada galime atsidurti šalia nelaimę patyrusio žmogaus, kai nuo mūsų pirmosios pagalbos žinių ir įgūdžių priklauso nukentėjusiojo sveikata, o neretai ir gyvybė. Juk ir patiems saugiau gyventi žinant, kad įvykus nelaimei šalia esantis draugas, artimasis ar atsitiktinis praeivis nepasimes, nesupanikuos pamatęs lašą kraujo, o žinodamas ir mokėdamas, kaip reikia pasielgti susidariusioje situacijoje, stengsis pagelbėti, kol bus suteikta kvalifikuota medicinos pagalba.

Taip pat Pasaulinės Pirmosios pagalbos dienos proga organizuojami pirmosios pagalbos mokymai Šiaulių rajono savivaldybės gyventojams, rugsėjo 21 dieną, 15:00 val. Šie mokymai skirti tiems, kurie nėra išklausę jokių pirmosios pagalbos kursų, kurie neturi įgūdžių, bet nori juos įgyti arba yra pamiršę kaip teikti pirmąją pagalbą.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Viktorija Strazdinienė