MAUDYKLŲ VANDENS KOKYBĖS STEBĖJIMŲ, ATLIKTŲ 2023 M. RUGSĖJO 5 D., REZULTATAI

By 2023-09-0811 rugsėjo, 2023Aktualijos, Aplinkos sveikata

2023 m. rugsėjo 5 dieną atlikus paskutinius šio maudymosi sezono vandens laboratorinius tyrimus nustatyta, kad Naisių tvenkinyje (Meškuičių sen.) ir Kairių ežere (Kairių sen.) vandens kokybė NEATITINKA Lietuvos higienos normos HN 92:2018 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ nustatytų higienos reikalavimų.

NAISIŲ TVENKINYJE IR KAIRIŲ EREŽE REKOMENDUOJAME NESIMAUDYTI!

NAISIŲ TVENKINYJE:
• žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius šimte mililitrų vandens nustatytas – 130.

KAIRIŲ EŽERE:
• žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius šimte mililitrų vandens nustatytas – 130.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai primena, kad vertinant maudyklų vandens kokybę yra atsižvelgiama į mikrobiologinius parametrus. Tiriamas žarninių enterokokų (Intestinal Enterococci) skaičius 100 ml. Jų turi būti ne daugiau kaip 100. Žarninių lazdelių (Escherichia coli) skaičius 100 ml. Jų turi būti ne daugiau kaip 1000.

• Kituose Šiaulių rajono vandens telkiniuose maudytis GALIMA. Vandens kokybė ATITINKA Lietuvos higienos normos HN 92:2018 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ nustatytus higienos reikalavimus.
• Nuolaužų, plūduriuojančių medžiagų, dervų likučių, stiklo, plastiko ar gumos bei vandens žydėjimo nepastebėta.
• Vandens temperatūra siekia 18-19°C.

Parengė Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stebėseną, Raminta Maciūnaitė