ŠIAULIŲ R. GRUZDŽIŲ GIMNAZIJOJE AKCIJA „SUŽINOK SAVO KRAUJO SPAUDIMĄ“

Padidėjęs kraujo spaudimas (hipertenzija) – viena dažniausių ligų, kuria serga Lietuvos gyventojai. Ji išsivysto ne tik dėl įgimtų priežasčių, kurių negalima kontroliuoti, tačiau ir įgytų – neteisingos mitybos, žalingų įpročių, padidėjusio riebalų kiekio kraujyje bei nutukimo. Labai dažnai kraujo spaudimo didėjimą išprovokuoja ir kitas veiksnys – neigiamos emocijos, kurios šiuo metu kamuoja ne vieną. Nežinomybė, baimės ir nuogąstavimai, stresas, nerimas, įtampa. Šie negatyvūs emociniai išgyvenimai neigiamai veikia ir mūsų kraujotakos sistemą: organizme išsiskiria adrenalinas, susitraukia kraujagyslės ir padažnėja širdies susitraukimų dažnis (pulsas), o tada padidėja kraujo spaudimas.

Įspėti gali simptomai

Normalus kraujo spaudimas fiksuojamas tada, kai viršutinis matuoklio skaičius yra 120, o apatinis – 80 mm Hg (gyvsidabrio stulpelio milimetrų). Tačiau priklausomai nuo žmogaus, šios reikšmės gali svyruoti, todėl normalus kraujospūdis nustatomas tada, kai viršutinis skaičius yra tarp 90 ir 130, o apatinis – tarp 60 ir 84 mm Hg. Be to, normalus pulsas ramybės būsenoje turėtų svyruoti nuo 60 iki 90 kartų per minutę, kartais gali siekti ir 100. Apie tai, kad šie biologiniai rodikliai viršija normą, gali įspėti jaučiami simptomai.

Kai ženkliai padidėja kraujo spaudimas, parausta veidas, pradeda skaudėti galvą ir atsiranda „plaukiojantis“ jos skausmas pakaušio ar kaktos srityje. Be to, vargina pablogėjusi savijauta, suprastėjusi rega (neryškus ar prastas matymas) ir spengimas ausyse.

Ignoruojant problemą kyla grėsmės

Kiekvienas žmogus, nepriklausomai nuo amžiaus, turėtų reguliariai sekti savo kraujo spaudimo rodiklius ir į jų reikšmių padidėjimą žiūrėti atsakingai. Vyresnio amžiaus žmonėms, ypač sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, tai padėtų įvertinti savo sveikatos būklę, o jaunesniems – užkirsti kelią ligos įsisenėjimui. Kitu atveju, gali grėsti itin rimtos sveikatos problemos.

Kai hipertenzija pasiekia pažengusią stadiją, padidėja rizika patirti insultą ar infarktą, kurie gali sukelti mirtiną pavojų žmogaus gyvybei. Tačiau labai svarbu pabrėžti tai, apie ką daugelis nesusimąsto – išgyvenusieji šias sudėtingas būkles, neigiamus padarinius jaučia visą likusį gyvenimą. Neretai žmonės tampa prikaustyti prie lovos ir priklausomi nuo artimųjų.

Šį mėnesį Šiaulių r. Gruzdžių gimnazijoje ir Gruzdžių gimnazijos Šakynos skyriuje vyko akcija „Sužinok savo kraujo spaudimą“. Jos tikslas skatinti žmones rūpintis savo sveikata. Akcijoje dalyvavo gausus būrys norinčių pasimatuoti kraujo spaudimą. Kai kurie džiaugėsi rezultatais, kai kurie turėjo susirūpinti.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Virginija Kievišienė