PRAKTINIAI UŽSIĖMIMAI „JUDĖJIMAS – SVEIKATA“

Gegužės mėnesį Šiaulių r. Kuršėnų S. Anglickio progimnazijoje ir progimnazijos Drąsučių skyriuje vyko fizinio aktyvumo užsiėmimai „Judėjimas – sveikata“, taip siekiant skatinti vaikus daugiau judėti bei formuoti teisingą suvokimą apie fizinio aktyvumo teikiamą naudą organizmui. Užsiėmimų metu vaikai turėjo galimybę pasivaikščioti ortopediniu kilimėliu, atlikinėjo pratimus su fizinio aktyvumo kamuoliu, žaidė žaidimą „Surink savo vardą ir pajudėk“ bei traukė lapelius ir atliko juose užrašytus mankštos pratimus. Po užsiėmimų visuomenės sveikatos specialistė priminė ugdytiniams apie vandens svarbą ir naudą organizmui, bei pasiūlė visiems atsigerti ir atsigaivinti.

Fizinis aktyvumas – tai veiksnys, kuris formuoja žmogaus organizmą ir jo funkcijas. Jis ugdo ir stiprina visas organizmo sistemas, veikia jų funkcijas ir gyvybingumą. Žmogui fizinis aktyvumas reikalingas lygiai tiek pat, kiek maistas ir oras. Tai ypač svarbu vaikams, kurie intensyviai auga ir tobulėja. Jiems būdingas didelis judėjimo poreikis, kuris yra prigimtinis, o ne suvokiamas sąmoningai. Laikoma, kad judėjimas yra pagrindinis biologinis žmogaus raidos veiksnys, skatinantis organizmo vystymąsi.

Kas yra fizinio aktyvumo rekomendacijos ir kokios jos būna?

Kertiniai visų fizinio aktyvumo rekomendacijų principai yra šie:

  1. Bet kokia fizinė veikla yra geriau nei jokios veiklos (fizinis pasyvumas);
  2. Padidinus fizinės veiklos intensyvumą, dažnumą ir / ar trukmę, didėja ir nauda žmogaus sveikatai;
  3. Fizinės veiklos teikiama nauda sveikatai yra daug kartų didesnė negu galima sveikatos sutrikimų ar traumų rizika.

Bendrosios fizinio aktyvumo rekomendacijos vaikams:

  1. Visi vaikai ir paaugliai turi kasdien sukaupti mažiausiai 60 minučių vidutinio ar didesnio intensyvumo fizinės veiklos. Per savaitę tai turi sudaryti ne mažiau kaip 300 minučių.
  2. Norint pasiekti didesnės naudos sveikatai, fizinės veiklos laikas turi būti ilgesnis nei minimalus (60 minučių) ir trukti bent 1,5-2 valandas (120 minučių) kasdien. Svarbu tai, kad fizinė veikla teiktų malonumą.

Fizinio aktyvumo veiklos gali būti įvairios:

  • Greitas ėjimas;
  • Važiavimas dviračiu;
  • Plaukimas;
  • Irstymasis valtimi;
  • Šuoliukai su šokdyne;
  • Aerobika ar pramoginiai šokiai;
  • Šienavimas su elektrine šienapjove;
  • Bėgiojimas ristele;
  • Namų ruošos darbai;
  • Krepšinis ar futbolas ir t. t.

Parengta pagal: www.smlpc.lt

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Martyna Kubilienė