ŠIAULIŲ R. KAIRIŲ JUNGTINĖS MOKYKLOS ŠILĖNŲ SKYRIUJE IR KAIRIŲ L/D „SPINDULĖLIS“ DISKUSIJOS „KODĖL VERTA RINKTIS SVEIKĄ MAISTĄ?“

Šiaulių r. Kairių jungtinės mokyklos Šilėnų skyriuje bei Kairių lopšelyje-darželyje „Spindulėlis“ vyko diskusijos, mokiniai kartu su visuomenės sveikatos specialiste Indre mokėsi rinktis sveiką maistą. Buvo aptarta kodėl verta rinktis sveiką maistą ir kuo jis naudingas mūsų sveikatai. Vaikai gamino dvi mitybos lėkštes. Vienoje sudėjome maistą, kurį turėtume rinktis, o kitoje atrinkome maistą, kurio rinktis neverta, nes tai tik pablogintų mūsų savijautą. Diskusijos pabaigoje vaikai atliko įvairias su mityba susijusias užduotis.

Sveikatai palankaus maitinimosi svarba

  • Mityba, atitinkanti rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas, kaip ir tinkamų bei palankių sveikatai maisto produktų gamyba ir vartojimas, gali padėti išvengti su mityba susijusių lėtinių neinfekcinių ligų.
  • Vaisiai ir daržovės mūsų organizmui reikalingi dėl to, kad juose ypač gausu C, PP, A, K bei B grupės vitaminų, kitų mums naudingų medžiagų, taip pat mineralinių medžiagų – kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies.
  • Sveikai ir tinkamai maitinantis žmogaus organizmas aprūpinamas energija ir gyvybinei veiklai reikalingomis maistinėmis medžiagomis, užtikrinamas normalus vystymasis, nuolatinis kūno  ląstelių atsinaujinimas.
  • Tinkami mitybos įpročiai lemia gerą savijautą, optimalų kūno svorį ir padeda išvengti tam tikrų sveikatos problemų. Įrodyta, kad netinkama mityba lemia nutukimą, kraujotakos sistemos ligas, cukrinį diabetą, onkologines, virškinamojo trakto ligas ir kt.

Sveikatai nepalankaus maisto žala organizmui

  • Netinkama ir nepalanki sveikatai mityba gali skatinti nutukimą, lipidų apykaitos sutrikimus bei didinti lėtinių neinfekcinių ir kitų ligų riziką ir vis dažniau pripažįstama įprastu šių ligų rizikos veiksniu.
  • Dėl netinkamo maitinimosi ir sėslaus gyvenimo būdo smarkiai išaugo nutukimo mastai ne tik išsivysčiusiose, bet ir mažas pajamas gaunančiose šalyse. 
  • Mokslininkai gausų įvairių cukrų vartojimą sieja su širdies ir kraujagyslių ligomis, sumažėjusiu imunitetu, vėžiu, smegenų insultu, diabetu, antsvoriu, virškinimo sutrikimais, dantų ėduonimi.
  • Įrodyta, jog gausus druskos vartojimas skatina hipertenzijos, širdies ir kraujagyslių, inkstų ligų atsiradimą, didina infarkto, insulto, skrandžio vėžio bei priešlaikinės mirties riziką, todėl druskos kiekį maiste rekomenduojama riboti.

Parengta pagal: www.smlpc.lt/

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Indrė Budrevičiūtė