DISKUSIJOS APIE ASMENS HIGIENĄ IR LIGAS ŠIAULIŲ R. KURŠĖNŲ LOPŠELIUOSE-DARŽELIUOSE ,,ŽIEDELIS”, ,,NYKŠTUKAS” IR DAUGĖLIŲ PROGIMNAZIJOJE

By 2023-02-2017 balandžio, 2023Sveikatos renginiai ugdymo įstaigose

Vasario mėnesį darželiuose vyko diskusijos apie asmens higieną, o mokykloje visuomenės sveikatos specialistė su mokiniais kalbėjo apie užkrečiamąsias ir neužkrečiamąsias ligas, apsisaugojimo būdus. Darželiuose kalbėjome su vaikais apie asmens higieną ir priežiūrą, higienos priemones. Svarbu ne tik kasdiena būti švariu, bet grūdintis ir saugiai elgtis, norint būti sveiku. Užsiėmimų metu vaikai atliko užduotėles – turėjo atskirti daiktus, kurie reikalingi asmens higienai, klausėsi dainelės. Mokykloje mokiniai išklausė apie ligas, jų prevenciją, atliko užduotį – popieriaus lape surašė ligas, kurios užkrečiamosios, o kurios neužkečiamos, kuo jos skiriasi ir kaip jų saugotis.

Asmens higiena – atskira higienos dalis, kuri tiria kūno, drabužių, avalynės priežiūrą, buitines bei aplinkos sąlygas ir nustato normas bei taisykles, atitinkančias asmens amžiaus anatomines – fiziologines savybes, padedančias išsaugoti sveikatą ir sudaryti higieninio elgesio įpročius. Odos priežiūra yra neatsiejama asmens higienos dalis. Švari, elastinga, rausva oda liudija apie gerą organizmo funkcinę būklę, o kartu ir sveikatą. Galima sakyti, kad oda yra žmogaus sveikatos būklės veidrodis. Todėl labai svarbu ją tinkamai prižiūrėti. Be odos žmogus negalėtų gyventi. Odoje yra kraujagyslių, nervų, raumenų skaidulų. Odos priedai yra plaukai, riebalų liaukos, prakaito liaukos, nagai. Oda saugo organizmą nuo mechaninių pažeidimų ir kitų aplinkos veiksnių poveikio, padeda reguliuoti kūno temperatūrą, išskiria vandenį ir kitus medžiagų apykaitos produktus, yra susijusi su imunine sistema, joje yra daug receptorių, todėl yra svarbi kaip jutimo organas. Kasdienei higienai pakanka prausimosi po dušu ryte ir vakare. Pagrindinė higienos priemonė yra muilas.  

Pagrindiniai odos priežiūros elementai:

  1. Valgykite visavertį, įvairų maistą, nes oda – mūsų gyvenimo būdo veidrodis.
  2. Rinkitės ir dėvėkite tinkamus rūbus ir avalynę.
  3. Naudokite kaip įmanoma natūralesnes kosmetikos ir higienos priemones, kurios tinka jūsų odai.
  4. Įsitikinkite, ar jų galiojimo laikas nepasibaigęs.

Užkrečiamos ligos  – tai infekcinės ligos, kurias sukelia įvairūs mikroorganizmai (virusai, bakterijos, pirmuonys ir kt.) patekę ir išplitę žmogaus organizme. Daugelio mokslininkų nuomone, kad mikroorganizmai, yra patys seniausi „gyventojai“ Žemėje.  Žmonės jais gali užsikrėsti įvairiausiais būdais: per orą, kuriuo kvėpuoja, per vandenį, kurį geria, ar per maistą, kurį valgo. Į žmogaus organizmą mikroorganizmų gali patekti per sąlytį su kitais žmonėmis, gyvūnais, augalais ar net nematomais nešvarumais, esančiais ant daiktų, kuriuos žmogus liečia. Taip pat jų gali patekti su krauju, limfa ar kitais organizmo skysčiais (pavyzdžiui, meningokokinės infekcijos sukėlėjas patenka į žmogaus organizmą su įkvepiamu oru, maliarija užsikrečiama įkandus užkrėstam uodui, hepatitas A plinta suvalgius užkrėsto maisto arba per nešvarias rankas). Šiandien sukurtos apsaugos priemonės leidžia ženkliai sumažinti susirgimų riziką, tačiau turi būti nuolat palaikomos ir tobulinamos, nes infekcijos gali kartotis, tapti atsparios.

Norint veiksmingai kovoti su užkrečiamomis ligomis, sumažinti grėsmę, būtina kiekvienam mokėti apsisaugoti:

  • nuolat plauti rankas su muilu,
  • laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo taisykles ir kt.

Neužkrečiamosiomis ligomis vadinamos tokios ligos, kurių nesukelia patogenai. Šios ligos skirstomos į: somatines, psichikos, medžiagų trūkumo, paveldimąsias, degeneracines ir pačių žmonių sukeltas.

Parengta pagal:  https://smlpc.lrv.lt

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūra mokykloje, Enrika Vaznienė