Labiausiai paplitusi peršalimo liga yra virusinė kvėpavimo takų infekcija. Peršalimo ligos priežastimi gali būti daugiau kaip du šimtai įvairiausių virusų. Tai dažniausia infekcija, galinti paliesti bet kurią organizmo dalį.

Vienas dažniausiai pasireiškiančių negalavimų peršalus yra sloga – pagrindinis rinito ar nosies gleivinės uždegimo simptomas. Uždegimas yra organizmo apsauginis atsakas. Dėl nosies kraujagyslių praplatėjimo jaučiamas nosies užsikimšimas ir užgulimas. Kiti nemalonūs simptomai yra niežėjimas, čiaudėjimas ir suprastėjusi uoslė. Jei kankina skaidrios, be perstojo tekančios išskyros iš nosies, ašarojančios akys bei čiaudulys, rekomenduojama vartoti vaistinius preparatus.

Kitas dažnaipasitaikantis peršalimo simptomas yra kosulys – staigus, dažnai pasikartojantis refleksas, kuris padeda išvalyti kvėpavimo takus nuo gleivių, dirgiklių, svetimkūnių ir mikrobų. Kosulys yra svarbus norint palaikyti kvėpavimo takus švariais, tačiau jis dažnai verčia žmogų jaustis nepatogiai bendraujant su aplinkiniais žmonėmis. Negydomas kosulys gali užsitęsti daug ilgiau ir sukelti nereikalingą stresą ir diskomfortą (krūtinės, galvos, kaulų ir raumenų skausmus, miego trūkumą ir nerimą). Be to, jeigu ūmus kosulys nėra gydomas, jis gali tapti chronišku. Tuomet gali kilti komplikacijų, o tokio kosulio gydymas – užtrukti. Todėl į kosulį bei jo gydymą reiktų žiūrėti atsakingai. Jeigu kosulys nėra stiprus, patariama gerti daugiau skysčių. Bet jeigu kosulys yra stiprus, reikia jį gydyti. Tačiau svarbu teisingai pasirinkti, ar kosulį slopinti, ar stimuliuoti. Jeigu prasidėjus ligai pradeda kankinti sausas kosulys, jį galima slopinti. Paprastai sausas kosulys slopinamas nakties metu, kad būtų galima išsimiegoti. Tačiau jei kosulys yra produktyvus, kosulį slopinančių vaistų vartoti negalima, nes tokiu atveju karkalai liktų kvėpavimo takuose ir galėtų sukelti rimtų komplikacijų.

Nėra iš karto padedančių priemonių peršalimo ligoms gydyti, tačiau Jūs galite sumažinti tokių ligų skaičių, jeigu atkreipsite dėmesį į tolimesnes rekomendacijas:

  1. Miegas

Jeigu Jūsų imuninė sistema stipri ir Jūs nesiskundžiate miego sutrikimais, tai Jūsų galimybės išvengti infekcijos yra daug didesnės. Miegas yra labai svarbus ir norint pasveikti infekcine liga. Jeigu Jūs miegate giliai, smegenys ir visas organizmas ilsisi, palikdami imuninei sistemai daugiau energijos kovai su infekcija. Todėl kokybiškas nakties miegas padeda ne tik išvengti peršalimo ligų, bet ir greičiau pasveikti.

  1. Mityba

Jeigu Jums tenka nuolat kovoti su peršalimo arba infekcinėmis ligomis, organizmas tuo parodo, kad jis negauna pakankamai būtinų maistinių medžiagų. Jeigu norite sustiprinti natūralias organizmo apsaugines funkcijas, maitinkitės subalansuotai ir sveikai.

  1. Aktyvus gyvenimo būdas

Reguliariems fiziniams pratimams tenka svarbus vaidmuo, jeigu norime padidinti organizmo atsparumą infekcijoms. Stiprus ir sveikas kūnas užtikrina stiprią ir sveiką imuninę sistemą.

  1. Kova su mikroorganizmais

Peršalimo ligas sukeliantys virusai perduodami vieno žmogaus kitam oro-lašeliniu būdu ar prisiliečiant. Peršalimo ligas sukeliantys virusai ant žmogaus odos išlieka gyvybingi iki trijų valandų ir dažniausiai per šį laiką virusas pernešamas ant kokio nors objekto, su kuriuo žmogus gali kontaktuoti (pavyzdžiui, durų rankenos). Nuo čia virusas gali patekti į Jūsų organizmą, pavyzdžiui, kai trinate akis rankomis, liečiate nosį ar burną. Būtent todėl tokia svarbi rankų higiena. Dažniau plaukite rankas, venkite kontaktų su sergančiais.

  1. Pajutę peršalimo simptomus kreipkitės į šeimos gydytoją.

Šiaulių r. Gruzdžių gimnazijos mokiniai mokėsi teisingai plauti rankas.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Virginija Kievišienė