PREVENCINĖ PAMOKA „ELEKTRONINĖS CIGARETĖS: MADA AR GRĖSMĖ“ ŠIAULIŲ R. GINKŪNŲ SOFIJOS IR VLADIMIRO ZUBOVŲ PROGIMNAZIJOJE

2023 m. Šiaulių r. ugdymo įstaigose ypatingas dėmesys bus skiriamas prevenciniams užsiėmimas apie psichoaktyviąsias medžiagas (žalingi įpročiai, rūkymas, el. cigaretės, narkotikai, alkoholis ir t. t.). Per metus planuojami bent trys tęstiniai užsiėmimai tos pačios klasės mokiniais.

Sausio 19 d. Šiaulių r. Ginkūnų Sofijos ir Vladimiro progimnazijos šeštų klasių mokiniams vyko pirmasis prevencinis užsiėmimas „Elektroninės cigaretės: mada ar grėsme“. Susitikimo metu su mokiniais buvo diskutuojama apie visuomenėje formuojamą klaidingą nuomonę, kad elektroninės cigaretės nekelia didelio pavojaus sveikatai ir gali būti puikus cigarečių pakaitalas, bet Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir kitos tabako kontrolės organizacijos skatina visus vartotojus elgtis apdairiai ir susilaikyti nuo elektroninių cigarečių įsigijimo ir vartojimo.

Taip pat šeštokai sužinojo, kaip veikia elektroninės cigaretės ir koks jų poveikis paauglio sveikatai. Rūkant elektronines cigaretes yra įkvepiami ir išpučiami garai, o ne dūmai, nes šios cigaretės yra pripildomos specialaus skysčio – dažniausiai mišinio iš propilenglikolio, aromatinių medžiagų ir nikotino. Tyrimai rodo, kad ant elektroninės cigaretės pakuotės nurodytas nikotino kiekis dažnai skiriasi nuo realaus elektroninėje cigaretėje esančio nikotino kiekio. Be to, rūkant tą pačią elektroninę cigaretę, iškvepiamuose dūmuose nikotino kiekis gali smarkiai svyruoti ir kaskart būti vis kitoks. Mokslininkai atskleidžia, kad elektroninių cigarečių vartotojai skundžiasi net 12 organizmo sistemų sutrikimų simptomais pradėjus vartoti elektronines cigaretes ar praėjus savaitei nuo vartojimo pradžios. Dažniausiai jaučiami nemalonūs kvėpavimo ir nervų sistemos sutrikimų simptomai, burnos ir gerklės gleivinės pakenkimai. Elektroninės cigaretės taip pat laikomos pagrindine iki vėžinio susirgimo – Leukoplakijos priežastimi.

Sekantis prevencinis užsiėmimas apie psichoaktyviąsias medžiagas su šeštų klasių mokiniais  planuojamas balandžio mėnesį.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Viktorija Abromaitienė