UGNIS NE TIK NAUDINGA, BET IR PAVOJINGA

Nuo seno žmonės tikėjo, kad ugnis yra šventa, patys šildėsi, šildė savo namus, vaikus. Šiais laikas žinome begalę ugnies panaudojimo būdų ir sunkiai įsivaizduotume gyvenimą jeigu jos nebūtų. Ugnis naudojama, pramonėje, šildymui, maisto ruošimui, religinėms apeigoms ir kt. Tačiau, ten kur matome naudą, būna užsislėpusi ir grėsmė.

Netinkamai naudojama ugnis sukelia gaisrus, kuriuose prarandami augmenijos plotai, materialūs turtai, žūsta gyvūnai bei žmonės.

Neatsargiai naudojama ugnis sukelia pavojų sveikatai bei gyvybei. Nudegimai, viena iš traumų sukeliamų sąveikoje su ugnimi ir karščiu. Nudegimai skirstomi pagal pažeistus odos sluoksnius:

  • I°– epidermio nudegimas: oda paraudusi, patinusi, skausminga.
  • II A° – paviršinis dalies odos storio nudegimas: paraudimas, patinimas, pūslės, kuriose yra susikaupusio skaidraus serozinio ar drumsto skysčio.
  • II B° – gilus dalies odos storio nudegimas: šlapios, minkštos, balkšvos ar sausos, kietos nekrozės plotai, išlikęs skausmo jutimas.
  • III° – nekrozavę visi odos sluoksniai, išnykęs visų rūšių jautrumas. Labai stipriai nudegus, suanglėja ir gilesni audiniai.

Pirmoji pagalba

  • Užtikrinkite savo saugumą (jeigu gresia tiesioginis pavojus, nesiartinkite prie nukentėjusiojo).
  • Nutraukite žalojantį karščio poveikį, jeigu jis dar yra. Jeigu nukentėjusiojo drabužiai dega, užgesinkite juos.
  • Vėsinti nudegusią vietą kambario temperatūros (apie 18-20° C temperatūros) vandeniu, geriausia, silpna tekančio vandens srove, mažiausiai 10 minučių arba kol nukentėjusysis nejaus skausmo.
  • Nuvilkite (apkirpkite) visus apdegusius drabužius, nuimkite apyrankes, žiedus, laikrodžius ir kita, kas patinus audiniams gali spausti nudegusią vietą. Nenuimkite prie odos pridegusių drabužių.
  • Įvertinę nudegimo laipsnį bei plotą skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112 ir iškvieskite GMP. Jeigu nudegė veidas, akys, kvėpavimo takai, tarpvietė, jei skausmas stiprus, nudegimas gilus, apima didelį odos plotą, pakilo kūno temperatūra, reikalingas gydymas ligoninėje.

Kaip tinkamai elgtis su ugnimi mokėsi Šiaulių r. Voveriškių mokyklos priešmokyklinio ugdymo grupės mokiniai kartu su mokykloje dirbančia visuomenės sveikatos specialiste. Vaikai išmoko ir praktiškai pabandė paruoši tvarkingą laužavietę, sužinojo kaip teisingai reikia užgesinti laužavietę. Taip pat mokėsi pirmosios pagalbos žingsnių, kaip suteikti pirmąją pagalbą nukentėjusiam nuo ugnies bei pabandė įsijausti į gaisrininko profesiją bandydami užgesinti piktus ugnies liežuvius kyšančius iš namelio.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Asta Stonytė – Kožiteva