UŽSIĖMIMAI „JAUČIUOSI GERAI, NES VALGAU SVEIKAI“

Šiaulių r. Kairių jungtinės mokyklos Kairių skyriuje bei Kairių l/d „Spindulėlis“ užsiėmimų metu, mokiniai kartu su visuomenės sveikatos specialiste Indre mokėsi sveikos mitybos pagrindų. Aptartos sveikos mitybos taisyklės, mitybos režimo bei vandens svarba organizmui. Vaikai susipažino su sveiku ir nesveiku maistu, piešė piešinius sveikos mitybos tema, žaidė žaidimus.

SVARBIAUSI SVEIKOS MITYBOS PRINCIPAI

  • Valgykite maistingą, įvairų, dažniau augalinį nei gyvulinės kilmės maistą.
  • Kelis kartus per dieną valgykite viso grūdo grūdinių produktų (duona, košės, makaronai ir pan.).
  • Kelis kartus per dieną valgykite įvairių (geriau šviežių) daržovių ir vaisių (bent 400 g per dieną).
  • Mažinkite riebalų vartojimą. Gyvulinius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keiskite augaliniais aliejais.
  • Vartokite liesą pieną ir liesesnius pieno produktus (pasukas, natūralų jogurtą, rūgpienį, kefyrą, varškę, sūrį).
  • Rinkitės maisto produktus ir gėrimus, turinčius mažai cukraus. Nesaldinkite arbatos ar kavos.
  • Valgykite nesūrų maistą. Bendras druskos kiekis paros maiste neturi viršyti 5 g. Rinkitės druską su jodu.
  • Išlaikykite normalų kūno svorį (kūno masės indeksas – 20-25).
  • Kas dieną energingai judėkite (suaugusieji bent 30 min./d., vaikai – bent 60 min./d.).

Parengta pagal: https://sam.lrv.lt/

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje,

Indrė Budrevičiūtė