KUPRINIŲ SVĖRIMO AKCIJA „KIEK SVERIA 1 – 3 – 5 KLASIŲ MOKSLEIVIŲ KUPRINĖS?“ ŠIAULIŲ R. SAVIVALDYBĖS BENDROJO LAVINIMO MOKYKLOSE

Taisyklinga kūno laikysena – tai išorinio grožio ir vidinės darnos atspindys. Ji sudaro optimalias sąlygas krūtinės ląstos, dubens, galūnių kaulų ir vidaus organų vystymuisi ir veiklai. Todėl jos formavimu būtina rūpintis nuo pat vaikystės. Netaisyklinga kūno laikysena retai būna įgimta, dažniausiai ji susiformuoja dėl silpno raumenų tonuso, netaisyklingo sėdėjimo, sunkios ir ant vieno peties nešiojamos kuprinės. Ryškiausi pakitimai vyksta jaunesniame mokykliniame amžiuje (7–10 metų), nes toliau auga ir kaulėja skeletas, tačiau stuburas tebėra ne visai sukaulėjęs, lankstus.


Tyrimai patvirtino neginčytiną ryšį tarp vaikų mokyklinės kuprinės svorio (ypač kai jos svoris viršija 20 proc. vaiko kūno svorio) ir nugaros skausmo. Be to, skausmui įtaką turi kuprinių nešiojimo būdas, svorio paskirstymas kuprinės viduje, jų konstrukcija ir funkcinis pritaikymas konkrečiam vaikui. Didesnę tikimybę patirti kaklo, nugaros bei juosmens skausmus turi merginos, didesnį kūno masės indeksą turintys vaikai ir sunkesnes kuprines nešiojantys vaikai. Moksliniai duomenys patvirtina, kad vaikai ir paaugliai, kurie kentė nuo nugaros skausmų, ir suaugę turi reikšmingai didesnę tikimybę turėti šią sveikatos problemą.


Šių metų rugsėjo – lapkričio mėnesiais Šiaulių rajono bendrojo lavinimo mokyklose buvo vykdoma kuprinių svėrimo akcija ,,Kiek sveria I – III – V klasių mokinių kuprinės?“. 2020 metais kuprinių svėrimo akcija neįvyko dėl nepalankios COVID-19 situacijos – nuotolinio mokymosi.


Visuomenės sveikatos specialistės, vykdančios sveikatos priežiūrą mokyklose, vertino kokią masės dalį sudaro mokinio kuprinė. Gydytojai mokiniams rekomenduoja nešti ne sunkesnę kaip 10 proc. savo svorio kuprinę, kuri turi būti su dviem diržais ir nešama taisyklingai užsidėjus ant abiejų pečių. Jei kasdien nešiojama sunkesnės nei 15 proc. vaiko svorio kuprinė, gali atsirasti nugaros skausmai, stuburo iškrypimas ir netaisyklinga laikysena. Kuprinių svėrimo akcijos metu Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos priežiūros specialistės mokyklose, ne tik svėrė vaikų kuprines, bet ir vertino jų atitikimą Lietuvos higienos normai HN 41:2003 „Mokyklinės prekės” (Žin., 2003, Nr. 94-4261), kurioje pažymima, kad draudžiama gamintojui kuprinę vadinti mokykline kuprine, jei ji neatitinka mokyklinei kuprinei keliamų reikalavimų. Buvo vertinamas kuprinės tipas, registruojami kuprinių nešiojimo tipai. Mokyklinių kuprinių išorinėje pusėje turi būti atšvaitai, kuprinės turi būti su reguliuojamo ilgio diržais, kad užsivilkus paltą ar striukę juos būtų galima pailginti, o orams atšilus – vėl sutrumpinti.


Kuprinių svėrimo akcijos tikslas – atkreipti mokinių ir visuomenės dėmesį į mokyklinės kuprinės ir vaiko svorio santykį, nustatyti mokyklinės kuprinės atitikimą pagal Lietuvos higienos normą bei įvertinti galimą sunkios kuprinės poveikį mokinio sveikatai.

AKCIJOS REZULTATAI

  • Kuprinių svėrimo akcijos metu buvo įvertinti 838 1– 3 – 5 klasių mokinių kuprinių svoriai. Iš surinktų duomenų paaiškėjo, kad vidutiniškai mokinio kuprinė svėrė 3 370 gramus. Lengviausia kuprinė buvo 700 g svorio, o sunkiausia kuprinė svėrė 14 100 gramus.
  • 2022 metais 100 proc. mokinių, nešioja kuprines su dviem diržais (2017 m. – 99,6 proc., 2018 m. – 100 proc., 2019 m. – 99,8 proc., 2021 m.– 100 proc., 2022 m. – 100 proc.).
  • Nustatyta, kad 2022 m. 55,3 proc. mokinių mokyklinė kuprinė svėrė iki 10 proc. mokinio svorio, tai yra tiek, kiek rekomenduoja gydytojai., 37,2 proc. – nuo 10 iki 15 proc., o 7,5 proc. – daugiau kaip 15 proc. mokinio svorio.
  • Išsiaiškinta, kad didesnė dalis mergaičių (9,3 proc.) nešioja per sunkias kuprines, kurios yra daugiau nei 15 proc. jų kūno masės, tokių berniukų buvo 6 proc.
  • Per sunkias kuprines daugiausiai nešioja 3 klasių mokiniai (8,9 proc.). Kuprines, kurios sveria iki 10 proc. mokinio svorio, daugiausiai nešioja 5 klasių mokiniai (61,7 proc.).
  • 2022 metais, lyginant su 2021 m., 9,4 proc. punktais sumažėjo mokinių, kurie turėjo atšvaitą prie kuprinės (2017 m. – 75,5 proc., 2018 m. – 83,8 proc., 2019 m. – 78 proc., 2021 m. – 79,8 proc., 2022 m. – 70,4 proc.). 2022 m. atšvaitus turėjo mažiausias mokinių skaičius per penkerius metus.
  • Apskaičiuota, kad 2022 m. 5,1 proc. punktais daugiau mergaičių nešioja kuprines su atšvaitu nei berniukų (67,9 proc. – berniukų, 73 proc. – mergaičių). Palyginus 2021 m. ir 2022 m. pastebima, kad sumažėjo tiek berniukų, tiek mergaičių, nešiojančių atšvaitus, skaičius.

REKOMENDACIJOS

TEISINGAS PASIRINKIMAS

  • Rinkitės mokyklinę kuprinę, turinčią du reguliuojamo ilgio, plačius, paminkštintus diržus.
  • Tuščia kuprinė turi sverti: pradinių klasių moksleiviams – ne daugiau kaip 700 g, vyresniųjų klasių moksleiviams – ne daugiau kaip 1000g.
  • Nešamos kuprinės apačia neturi būti žemiau moksleivio juosmens.

TEISINGAS DAIKTŲ SUDĖJIMAS

  •  Optimalus pilnos kuprinės svoris turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10 proc. moksleivio kūno masės.
  • Didžiausias pilnos kuprinės svoris neturi viršyti 15 proc. moksleivio kūno masės.
  • Sunkiausius daiktus dėkite į tą kuprinės dalį, kuri yra arčiausiai nugaros.
  • Tvarkingai sudėkite daiktus, kad jie neslidinėtų po kuprinės vidų.
  • Kasdien peržiūrėkite kuprinės turinį ir susidėkite tik tai dienai reikalingus daiktus.
  • Mokytojai turėtų aiškiai nurodyti, ką reikia atsinešti.

SAUGUS UŽSIDĖJIMAS

  • Sulenkite kelius ir abiem rankomis paimkite kuprinę.
  • Atsistokite, ištiesdami kelius.
  • Paeiliui užsidėkite kuprinės diržus.

SAUGUS NEŠIOJIMAS

  • Visada užsidėkite diržus ant abiejų pečių.
  •  Šaltuoju metų laikotarpiu vaikai dažnai į mokyklą ir iš jos eina tamsiuoju paros metu, todėl atšvaitai turėtų būti ant abiejų kuprinės šonų ir priekio. Kuo jų daugiau ir ryškesnių, tuo vaikas bus saugesnis.
  • Diržai turi būti nei per daug suveržti, nei per daug laisvi.
  • Jei jaučiate nugaros skausmą ar diskomfortą, kreipkitės į šeimos gydytoją.
  • Reguliariai mankštinkitės.

Rekomendacijos paruoštos naudojantis Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro informacija.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stebėseną, Raminta Maciūnaitė