ŠIAULIŲ R. KAIRIŲ JUNGTINĖS MOKYKLOS KAIRIŲ IR ŠILĖNŲ SKYRIAUS MOKINIAI DALYVAVO PAMOKOJE APIE RŪKYMO ŽALĄ

Šiaulių r. Kairių jungtinės mokyklos, Kairių ir Šilėnų skyriaus mokiniai dalyvavo pamokoje apie rūkymo žalą sveikatai, kurią vedė visuomenės sveikatos specialistė Indrė Budrevičiūtė. Jos metu mokiniai sužinojo apie tai, kokią žalą mūsų sveikatai daro rūkymas ir kokias kūno dalis jis paveikia bei kokių cheminių junginių randama vienoje cigaretėje. Pamokos metu mokiniams buvo rodomi filmukai apie rūkymo žalą organizmui. Gautoms žinioms įtvirtinti vyko darbas su rūkymo žalos magnetais.

Tikriausiai jau nebereikia kartoti, kad rūkymas yra žalingas sveikatai. Tabako dūmuose randama per 4000 cheminių junginių, iš kurių net keli šimtai laikomi kenksmingais sveikatai, o daugiau nei 70 iš jų yra patvirtinti kancerogenais, kurie sukelia vėžį ar skatina jo vystymąsi. Kancerogenai patenka į organizmą su dervomis ir labiausiai pakenkia lūpų, burnos ertmės, gerklų, bronchų gleivinę, todėl ilgalaikis rūkymas sąlygoja ryklės, gerklų, stemplės, plaučių, o taip pat ir skrandžio, kasos, kepenų ir šlapimo pūslės vėžio atsiradimą.

Kokia yra rūkymo žala sveikatai?

  1. ŠIRDIS IR KRAUJOTAKOS SISTEMA. Nikotinas didina širdies susitraukimų dažnį, sutraukia kraujagysles, didina arterinį kraujospūdį, skatina cholesterolio kaupimąsi kraujagyslių sienelėse, didina trombocitų agregaciją (sulipimą), todėl rūkaliams greičiau vystosi aterosklerozė.
  2. AKYS IR REGA. Rūkant didėja rizika susirgti katarakta – taip vadinamas akies lęšiuko sudrumstėjimas, sukeliantis regos sutrikimus ar net apakimą.
  3. Nuo rūkymo išsausėja burnos gleivinė. O tai reiškia, kad burnoje seilės nesikaupia taip, kaip turėtų, jos nepadeda išvalyti nešvarumų ir pašalinti bakterijų. Todėl rūkančiuosius žmones dažniau kankina įvairios burnos infekcijos ir jų dantys lengviau pasiduoda ėduoniui.
  4. PLAUČIAI IR KVĖPAVIMO SISTEMA. Nustatyta, kad rūkymas sukelia plaučių vėžį. Rūkantieji dažniau serga plaučių uždegimu ir kitomis ūmiomis kvėpavimo sistemos ligomis. Rūkymas didina galimybę susirgti tuberkulioze, gripu, peršalimo ligomis. Kosulys, skrepliavimas, dusulys yra nuolat rūkalius varginantys simptomai. 75 proc. visų kvėpavimo sistemos ligų siejama su rūkymu.
  5. Rūkantiems anksti pradeda senti oda – pablogėja kraujotaka, oda netenka baltymų ir vitamino A, todėl ilgainiui praranda elastingumą, ima sausėti ir raukšlėtis. Ypač sausa ir susiraukšlėjusi oda tampa aplink akis ir lūpas.

Parengta pagal: www.smlpc.lt/

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Indrė Budrevičiūtė