Vaikystė ir paauglystė – laikotarpis, kai formuojasi sveikos gyvensenos bei mitybos įpročiai ir išmokstama gyventi sveikai. Vaikystėje susiformavę sveikos mitybos įpročiai padeda išvengti daugelio sveikatos problemų (nutukimo, cukrinio diabeto ir kt.). Tačiau tyrimai rodo, jog vis dėlto vaikų mitybos įpročiai nėra tinkami – vartojama per daug saldumynų, bulvių ir kitų traškučių, gazuotų gėrimų per mažai vartojama daržovių ir vaisių. Spalio mėnesį visuomenės sveikatos specialistė su vaikais kalbėjo apie mitybą, jos reikšmę organizmui, o su vyresniais mokiniais apie antsvorio problemą. Vaikai sužinojo, kokius maisto produktus, reikia rinktis, kad jų mityba būtų subalansuota ir sveika.
Pagrindinės sveikos ir tvarios mitybos rekomendacijos:
- Valgykite įvairų maistą.
- Kiekvieną dieną valgykite visagrūdžių produktų.
- Penkis kartus per dieną valgykite daržovių, vaisių ar uogų.
- Kontroliuokite riebalų vartojimą.
- Rinkitės liesą mėsą ir liesos mėsos produktus. Ribokite perdirbtos mėsos kiekį.
- Vartokite liesus pieno produktus.
- Valgykite žuvį du ar tris kartus per savaitę.
- Ribokite maisto produktus ir gėrimus, kuriuose yra daug cukraus.
- Valgykite nesūrų maistą. Gamindami maistą ribokite druskos kiekį.
- Rinkitės maisto produktus, pažymėtus simboliu ,,Rakto skylutė“.
- Gerkite pakankamai vandens.
- Valgykite reguliariai ir saikingai.
- Gamindami ar rinkdamiesi jau pagamintą maistą, rinkitės tausojančius maisto gaminimo
būdus. - Palaikykite energijos balansą, daugiau dėmesio skirkite fiziniam aktyvumui.
- Siekite, kad jūsų mityba būtų ne tik sveikatai palanki, bet ir tvari.
Sveikatai nepalankūs maisto produktai, kurių vartojimą reikia riboti:
- bulvių, kukurūzų ar traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai;
- saldainiai, šokoladas ir šokolado gaminiai, valgomieji ledai:
- pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu;
- gazuoti gėrimai, kramtomoji guma.
Šie sveikatai nepalankūs maisto produktai, turintys daug riebalų, druskos, cukraus didina vaikų nutukimo, dantų ėduonies riziką. Be to, šių sveikatai nepalankių produktų vartojimas jauname amžiuje didina įvairių širdies ir kraujagyslių sistemos bei kitų lėtinių neinfekcinių ligų riziką ateityje.
Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Enrika Vaznienė