PRAKTINIAI SVEIKOS MITYBOS UŽSIĖMIMAI KURŠĖNŲ S. ANGLICKIO PROGIMNAZIJOJE IR PAVENČIŲ MOKYKLOJE – DAUGIAFUNKCIAME CENTRE RAUDĖNŲ SKYRIUJE

Įrodyta, kad sveiki mitybos įpročiai susiformuoja jau vaikystėje, todėl ypatingai svarbu juos diegti ir formuoti ankstyvame amžiuje. Todėl kiekvienos visuomenės svarbiausias uždavinys yra užtikrinti gerą vaikų sveikatą ir sveiką bei kokybišką gyvenimą. Tėvai – pirmieji vaiko sveikatos ugdytojai, jiems tenka pagrindinė atsakomybė už vaiko vystymąsi ir auklėjimą, tačiau didelė reikšmė taip pat tenka vaikų ugdymo įstaigoms, kuriose vaikai praleidžia nemažą laiko dalį ir kuriose turi būti formuojami tinkami gyvensenos ir mitybos įpročiai.

Pagrindiniai vaikų sveikos mitybos principai:

  1. Vaikų mityba turi būti reguliari.
  2. Vaikų mityba turi būti įvairi.
  3. Vaikų mityba turi būti subalansuota.
  4. Vaikų mityba turi būti saikinga.
  5. Vaikams skirtame maiste turi būti mažiau druskos.
  6. Vaikams skirtame maiste turi būti mažiau cukraus.
  7. Vaikams skirtame maiste turi būti mažiau riebalų.
  8. Vaikams skirtame maiste turi būti daugiau skaidulinių medžiagų.
  9. Vaikams skirti patiekalai turi būti tausojantys.
  10. Vaikai turi gerti vandenį.

Siekiant formuoti vaikų sveikos mitybos įpročius, spalio mėnesį visuomenės sveikatos specialistė vykdė praktinius užsiėmimus Šiaulių r. Kuršėnų S. Anglickio progimnazijoje ir Pavenčių mokykloje – daugiafunkciniame centre Raudėnų skyriuje. Užsiėmimų metu vaikai žiūrėjo edukacinius filmukus sveikos mitybos tema, sužinojo pagrindinius sveikos mitybos principus, žaidė žaidimą „Sveika – nesveika“, bei suprato fizinio aktyvumo ir vandens teikiamą naudą organizmui. Ugdytiniai atliko įvairias užduotis, piešė savo mėgstamus patiekalus, klijavo sveikus produktus ant magnetinės lentos ir analizavo sveikos mitybos piramidę.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje Martyna Kubilienė