IŠRINKTAS VIKTORINOS, SKIRTOS PSICIHIKOS SVEIKATOS DIENAI, LAIMĖTOJAS

Sveikiname viktorinos, skirtos psichikos sveikatos dienai, laimėtoją, kuris teisingai atsakė į visus 3 klausimus.

Psichikos sveikata – tai:

 – gebėjimas būti savimi tarp kitų

 – emocinė ir dvasinė būsena, kuri leidžia žmogui džiaugtis gyvenimo pilnatve ir išgyventi skausmą bei liūdesį;

– gebėjimas išreikšti save tokiais būdais, kurie teikia malonumą pačiam individui ir aplinkiniams;

– gebėjimas pačiam daryti sprendimus ir už juos atsakyti.

Psichikos sveikata yra labai svarbi šiuolaikinėje visuomenėje, nes 1 iš 5 žmonių turi psichikos problemų, dažnai kenčia tyliai ir yra vieniši.

Ką daryti, kad psichikos sveikata būtų gera?

Stresinės situacijos ir nemalonūs įvykiai mūsų tyko už kiekvieno kampo, tačiau vieniems pavyksta su jais susidoroti, o kiti palūžta. Nuo ko priklauso šis gebėjimas? Atsakymas slypi stipriame, gerame pischologiniame atsparume.

Psichologinis atsparumas – tai gebėjimas sėkmingai susitvarkyti su kilusiomis nepalankiomis sąlygomis. Kartu tai – gebėjimas iš tos situacijos išeiti stipresniam, išmintingesniam ir daugiau galinčiam. Iš tiesų, psichologinis atsparumas suteikia mums galimybę augti, tobulėti, taip pat priimti tam tikras rizikingas situacijas ir spręsti šių situacijų sukeltas pasekmes. Svarbu suvokti, kad psichologinis atsparumas neapsaugo mūsų nuo nesėkmių ar nemalonių emocijų, sunkių sąlygų ar elgesio. Tačiau tai – labai didelė galimybė mums kaupti tam tikrą stiprybės rezervą, kuris ateityje padeda tvarkytis su pasikartosiančiais sunkumais ir problemomis.

Psichologinis atsparumas susideda iš tam tikrų dalių – fizinio atsparumo, emocinio atsparumo, proto ir dvasinio atsparumo.

Psichologo konsultacija – emocinio atsparumo pagrindas

Tam tikrai gyvenimo atvejais reikalingas žmogus ir kartu specialistas, kuris pirmiausiai gali išklausyti ir padėti žmogui objektyviai įvertinti esamą situaciją.  Tai dažniausiai daro psichologas. Žinoma, kiekvieno specialisto darbo metodai gali skirtis, tačiau visais atvejais reikšmė bei nauda bus akivaizdi.

Šiaulių rajono gyventojai gali registruotis į nemokamas psichologo konsultacijas Kuršėnuose, Kužiuose, Gruzdžiuose, Voveriškiuose, Aukštelkėje.

Fizinis aktyvumas

Fizinis atsparumas sudaro visą mūsų fizinę sveikatą – tai mūsų jėga, ištvermė, gebėjimas pailsėti ir atgauti jėgas. Fizinis aktyvumas ugdo ir stiprina visas organizmo sistemas, veikia jų funkcijas ir gyvybingumą. Sportas gali būti vadinamas natūraliais antidepresantais, nes, kaip ir vaistai, skirti gydyti depresiją, paskatina serotonino ir dopamino – hormonų, atsakingų už  nuotaikų reguliavimą bei malonumo jausmą, išsiskyrimą. Tiek aerobiniai (kardio), pvz. bėgimas, plaukimas, šokiai ar greitas ėjimas, tiek jėgos pratimai, pvz. pritūpimai, atsispaudimai, pratimai su svarmenimis arba savo kūno svoriu, pasižymi antidepresiniu poveikiu. Fizinis aktyvumas teigiamai veikia pasitikėjimą savimi. Viena iš priežasčių, kodėl sportas suteikia pasitikėjimo savimi yra didėjanti jėga, besikeičiančios kūno formos.

PATARIMAI, KAIP IŠLIKTI FIZIŠKAI AKTYVIAM KASDIEN

  • Važiuodami autobusu, išlipkite viena stotele anksčiau ir iki kelionės tikslo eikite pėsčiomis.
  • Palydėkite vaikus į mokyklą.
  • Tvarkydamiesi namus, įsijunkite muziką ir judėkite energingiau.
  • Vietoj lifto lipkite laiptais.
  • Pasinaudokite internete esančiais nemokamų treniruočių įrašais. Išbandykite kuo daugiau įvairių sporto šakų – jogą, pilatesą ar treniruotes su savo kūno svoriu ir atraskite sau tinkamiausią. Šios treniruotės nereikalauja papildomų išlaidų, tik jūsų noro ir nusiteikimo gyventi sveikiau.

Fizinio aktyvumo veiklos Šiaulių rajone vyksta kiekvieną mėnesį. Daugiau informacijos:

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė