KAIRIŲ JUNGTINĖS MOKYKLOS, KAIRIŲ SKYRIUJE VYKO PASAULINĖS ŠIRDIES DIENOS MINĖJIMAS

Kairių jungtinės mokyklos, kairių skyriuje vyko pasaulinės širdies dienos minėjimas su visuomenės sveikatos specialiste Indre Budrevičiūte. Pertraukų metu buvo matuojamas darbuotojų kraujospūdis. O su 3 klasės mokiniais buvo piešiami piešiniai skirti Pasaulinei širdies dienai. Mokiniai piešė pačią širdį ir tai, kas ją palaiko sveiką. Vieni piešė sveikus maisto produktus, o kiti įvairias judėjimo priemones.

Rugsėjo 29-oji – Pasaulinė širdies diena

Širdis ir fizinis aktyvumas.

Judėjimas padeda reguliuoti arterinį kraujospūdį, treniruoja ir stiprina širdies raumenį, didina koronarinių arterijų spindį. Kuo geresnis asmens fizinis pajėgumas, tuo lengviau širdžiai išstumti reikiamą kiekį kraujo.

Fizinio krūvio metu organizme vyksta šie procesai:

  • padidėja širdies susitraukimo metu išstumiamo kraujo tūris ir širdies susitraukimų dažnis, o tuo pačiu – bendras išstumiamo kraujo tūris per minutę (minutinis širdies tūris);
  • prisotintas deguonimi kraujas persiskirsto taip, kad didesnis jo tūris patenka į dirbančius raumenis;
  • intensyvaus fizinio krūvio metu padidėja kraujospūdis;
  • padažnėja kvėpavimas.

Širdis ir tinkamas maitinimasis.

Mokslininkų ištirta, kad širdies ir kraujagyslių ligų riziką didina antsvoris, nutukimas, piktnaudžiavimas riebiu ir saldžiu maistu, alkoholio vartojimas, rūkymas, sėslus gyvenimo būdas. Žmonėms, kurių cholesterolio kiekis didelis, didesnė ir širdies ligų rizika. Sveika mityba yra vienas iš būdų, padedančių sumažinti cholesterolio kiekį ir apsaugoti širdį.

Maisto produktai, kuriuose gausu skaidulinių medžiagų padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Skaidulinių medžiagų daug nesmulkintuose javuose, avižose, sėlenose, miežiuose, pupose ir daugelyje vaisių bei daržovių.

Omega-3 riebalų rūgštys. Gali padėti sumažinti cholesterolio lygį ir širdies ligų riziką. Omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai – daiginti kviečiai, rapsų ir sėmenų aliejus – cholesterolio lygį veikia panašiai.

Produktai, kurių reikėtų vengti ar vartoti saikingai. Kūnui riebalai būtini, todėl jų visiškai atsisakyti negalima. Tačiau reikėtų rinktis tinkamus riebalus. Sveikos mitybos rekomendacijose nurodoma, kad riebalai turi sudaryti ne daugiau kaip 35 proc. (20–35 proc.) paros maisto davinio energinės vertės. Produktai, kuriuose gausu cholesterolio – pienas, kiaušiniai, sūris ir mėsa – neturėtų būti išbraukti iš vartotinų produktų sąrašo, bet jų turi būti vartojama saikingai.

 

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Indrė Budrevičiūtė