STOVYKLAUTOJAI PRISIMINĖ PIRMOSIOS PAGALBOS TEIKIMO PRINCIPUS

Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centras kasmet organizuoja stovyklą „Koks kraštas-toks ir raštas” Paežerių dvare. Ne pirmus metus į stovyklą esame kviečiami ir mes, Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai, priminti stovyklautojams pirmosios pagalbos teikimo taisykles užspringus, netekus sąmonės, saugių maudynių ir vaikščiojimo gamtoje patarimus. Šį kartą stovykloje dalyvavo daugiau nei 60 jaunuolių, kurie aktyviai domėjosi kaip elgtis nutikus nelaimei.

Ką daryti jei žmogus užspringo?

  • Įtaraus užspringimą nukentėjusiojo klauskite „Ar jūs užspringote?“ „Ar galite kalbėti?“. Jei kvėpavimo takai visiškai užkimšti, žmogus kalbėti negalės.
  • Jeigu nukentėjusysis gali kalbėti ir kosėti, nieko nereikia daryti. Pasakykite užspringusiajam, kad jis kosėtų.
  • Jei kosulys pasidaro neefektyvus, trinktelėkite 5 kartus į tarpumentę. Jeigu trinktelėjimai į tarpumentę nepašalino kvėpavimo takų obstrukcijos, toliau atlikite 5 pilvo spustelėjimus (Heimlicho manevrą) – atsistokite nukentėjusiajam už nugaros, apglėbę jį uždėkite savo kumštį ant viršutinės pilvo dalies tarp bambos ir krūtinkaulio apatinės dalis. Kumštį prispauskite kitos rankos plaštaka, staigiu stipriu judesiu abiem rankom spauskite gilyn ir į viršų. Jei svetimkūnis neiššoka kartokite šį veiksmą iki 5 kartų.
  • Jei kvėpavimo takų obstrukcija išlieka pakaitomis atlikite 5 trinktelėjimus į tarpumentę ir   5 pilvo spustelėjimus.

Ką daryti jei žmogus kraujuoja?

  • Esant kraujavimui svarbiausia žaizdą sutvarstyti, jei sužalota yra galūnė, ją pakelti virš širdies lygio ir galima užspausti ranka didžiąją arteriją, esančia virš žaizdos.
  • Turniketo naudojimo taisyklės: turniketas dedamas 5–8 cm. virš žaizdos, bet ne ant sąnario; turniketas suveržiamas iki kraujotakos sustabdymo, sukant jo rankenėlę (lazdelę), kol kraujavimas sustos ir pulsas galūnėje nebus apčiuopiamas.; turniketo uždėjimo laikas būtinai nurodomas lydinčiuose dokumentuose, arba tiesiogiai ant turniketo.
  • Draudžiama atlaisvinti arba nuiminėti turniketą visiems, išskyrus medicinos personalą.

Vėliau stovyklautojai susiskirstė į 6 komandas ir dalyvavo pirmosios pagalbos teikimo viktorinoje-protmūšyje. Komandos buvo apdovanotos Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro įsteigtais prizais.

Smagios ir saugios vasaros stovyklos dalyviams ir jų vadovams.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė