SAUGIOS VASAROS TAISYKLĖS VAIKŲ STOVYKLOJE

Šiaulių rajono savivaldybės viešoji biblioteka organizavo vaikų vasaros etnografinę stovyklą „Pažįstu, suprantu, puoselėju“. Į stovyklą buvome pakviesti ir mes, visuomenės sveikatos specialistai. Vaikams buvo priminta, kokios užkrečiamos ligos „neatostogauja“ ir kokios yra jų profilaktikos priemonės. Taip pat, kalbėjome apie vasarą tykančius pavojus – kaitrios saulės nudegimus, nesaugias maudynes atvirame vandenyje ir neatsargų važinėjimą dviračiais bei paspirtukais. Vaikai vykdė traumų prevencijos eksperimentą su muliažais – metė į žemę manekeno galvą be šalmo ir su šalmu. Vėliau visi atliko sveikatos raidžių kryžiažodį, vėrė apyrankes su UV saulės karoliukais.

Saugios vasaros taisyklės:

  1. Nesimaudykite nežinomose, nuošaliose vietose. Geriau pasirinkite paplūdimį arba vietą, kur yra budintys gelbėtojai.
  2. Negalima maudytis labai sušilus arba, priešingai, labai sušalus.
  3. Vyresni vaikai saulės voniomis gali mėgautis 1,5–2 val., geriausias laikas – iki 11 val. ryte ir po 16 val. pavakary.
  4. Nepalikite vaikų vienų automobiliuose karštą dieną. Automobiliai labai greitai įkaista, todėl vaikus gali ištikti šilumos smūgis.
  5.  Vaikų galvos turi būti uždengtos medvilniniais galvos apdangalais, o kūnas tepamas apsauginiu kremu nuo saulės.
  6. Vasaros metu vaikams reikia valgyti daugiau uogų, daržovių, vaisių, kad organizmas gautų vitaminų ir mineralinių medžiagų. Tačiau reikėtų prisiminti, kad prieš valgant daržoves, uogas ir vaisius juos reikia gerai nuplauti, nes galima užsikrėsti įvairiomis kirmėlėmis bei užkrečiamomis žarnyno ligomis.
  7.  Karštomis dienomis būtina gerti daug skysčių, geriausiai paprasto ar mineralizuoto vandens arba arbatos, vengti riebaus, sunkiai virškinamo maisto.
  8. Vaikų fizinis judėjimas, ypač važiavimas dviračiu, riedučiais, dažnai būna susijęs su įvairiomis traumomis. Siekiant išvengti traumų, būtina dėvėti šalmus, kelių bei alkūnių apsaugos priemones.

Linkime visiems saugios vasaros!

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė