BURNOS PRIEŽIŪRA VYRESNIAME AMŽIUJE

By 2022-07-2813 kovo, 2023Aktualijos, Burnos sveikata

Tinkamai rūpintis dantimis bei dantenomis svarbu visą gyvenimą. Siekiant užtikrinti orų senėjimą labai svarbiu sveikatos priežiūros aspektu tampa burnos ertmės priežiūra, už kurią atsakingi ne tik gydytojai odontologai bei burnos higienistai, bet ir patys pacientai, tačiau mokslinė literatūra teigia, kad pagyvenusių asmenų burnos ertmės būklė yra prasta – didelis dantų ėduonies ir periodonto ligų paplitimas. Tokios ligos tampa pagrindine dantų netekimo priežastimi bei laikui bėgant progresuoja į tarp senų žmonių paplitusią bedantystę. Pagyvenusio ir seno amžiaus žmonėms taip pat gana dažnos burnos gleivinės ligos. Natūralių dantų skaičiaus mažėjimas bei likusių dantų kokybės prastėjimas gali turėti įtakos ne tik nevisavertės mitybos susiformavimui, tačiau ir sukelti skausmą, sunkias funkcines bei estetines problemas, dėl kurių stipriai nukenčia pagyvenusių asmenų gyvenimo kokybė.

Periodontitas

Periodontitą galima apibūdinti kaip patologinį periodonto raiščio ir alveolinio kaulo nykimą. Periodontito atsiradimo rizikos veiksniais gali būti rūkymas, prasta burnos higiena, sisteminės ligos, vartojami medikamentai, paveldimumas ir stresas. Periodontitas yra ypač dažnai pasireiškianti liga vyresniame amžiuje, kuri reikalauja žymiai didesnių paciento pastangų norint išsaugoti dantis ir valdyti ligos progresavimą.

Periodontito profilaktika. Siekiant palaikyti gerą burnos ertmės higieną bei išvengti periodonto ligų atsiradimo labai svarbu skirti dėmesį tarpdančių priežiūrai, ypač vyresniame amžiuje, nes nuvalius bakterinį apnašą nuo dantų paviršiaus, tačiau nepašalinus jo iš tarpdančių bakterijos kaupiasi, sėkmingai dauginasi ir pradeda vystytis dantenų uždegimas – gingivitas, kuris negydomas progresuoja į periodontitą, todėl pagyvenusio amžiaus pacientams labai svarbu į savo burnos higienos rutiną itraukti tarpdančių valymo priemones, tokias kaip tarpdančių siūlas/šepetėlis, naudoti irigatorių, reguliariai naudoti burnos skalavimo skystį su mažos koncentracijos (0,05%) chlorheksidinu, kad bakterijos būtų neutralizuojamos ir mažinamas uždegimas dantenose. Labai svarbu dantis valyti labai minkštu dantų šepetėliu, kad nebūtų traumuojami burnos minkštieji audiniai, taip pat rinktis gleivinės nedirginančias dantų pastas su ksilitoliu, ir žinoma, derėtų nepamiršti liežuvio valiklio, nes gerai nenuvalius liežuvio, bakterijoms lengva kauptis ir daugintis ant jo.

Dantų kariesas

Vyresniame amžiuje viena iš dažniausių burnos sveikatos problemų yra danties šaknies kariesas. Šios ligos paplitimas tarp pagyvenusių ir senų žmonių yra vienas iš esminių danties netekimo rizikos veiksnių. Šakninio karieso atsiradimui pagyvenusiame amžiuje įtakos turi burnos ertmėje vykstantys amžiniai pakitimai, tokie kaip sumažėjęs seilių kiekis, dantenų recesija bei alveolinio kaulo rezorbcija. Taip pat gali būti dantų protezų nešiojimas, netinkama mityba bei bloga burnos higiena.

Karieso profilaktika. Norint tinkamai kontroliuoti karieso progresavimą pagyvenusiame ir sename amžiuje labai svarbu kruopščiai prižiūrėti savo burnos ertmę namuose, naudoti tinkamas profilaktines burnos higienos priemones. Rekomenduotina dantis kasdien valyti ne mažiau kaip 1450 ppm. fluoro turinčia dantų pasta, pasikonsultavus su burnos higienistu ar gydytoju odontologu vertėtų kartą per savaitę atlikti gelio, turinčio 12500 ppm. fluoro, aplikacijas namuose, kasdien ir kruopščiai valyti tarpdančius specialiomis priemonėmis (tarpdančių siūlu/šepetėliu, irigatoriumi), esant gydytojo rekomendacijoms naudoti burnos skalavimo skystį su chlorheksidinu, taip pat reguliariai lankytis pas burnos higienistą profesionalios burnos higienos procedūrai, kad apnašo kaupimasis būtų kontroliuojamas ir burnos būklė reguliariai įvertinama.

Kserostomija

Arba burnos sausumas yra liga, pasireiškianti sumažėjusiu seilių išsiskyrimu, burnos gleivinės sausumu. Kartu su burnos sausumu dažnai pasireiškia ir kiti burnos ertmės susirgimai (degančios burnos sindromas, apsunkintas ryjimas, dantų kariesas ir periodontitas). Seilės atlieką svarbų vaidmenį burnos sveikatai. Jos apsaugo nuo rūgščių poveikio, turi antikūnų, padeda apsaugoti burnos gleivinę nuo opų ir dalyvauja dantų remineralizacijoje. Kai seilių išsiskyrimas sutrinka, padidėja rizika burnos infekcinėms ligoms (kariesui ir periodontitui), burnos gleivinės ligoms, atsiranda diskomfortas burnos gleivinėje, nešiojantiems dantų protezus, gali atsirasti lūpų, liežuvio įtrūkimai. Dažniausiai seilių kiekio sumažėjimą pagyvenusiame amžiuje sukelia šalutinis medikamentų poveikis.

Kserostomijos profilaktika. Rekomenduojama asmenims, kurie jaučia nuolatinį burnos sausumą, reguliariai kiekvieną dieną gerti ar bent skalauti burną vandeniu, riboti alkoholinių gėrimų, kofeino, cukraus, saldintų gėrimų vartojimą.

Bedantės burnos higiena

Pagyvenusiame amžiuje daugumai aktuali tema tampa bedantės burnos higiena, bei tinkama išimamų protezų priežiūra. Nors daugelis mano, kad netekus savų dantų burnos ertme rūpintis daug nereikia, tačiau egzistuoja nemažai priemonių skirtų būtent bedantei burnai prižiūrėti. Svarbu: naudoti tinkamas priemones, valyti specializuotu šepetėliu burnos ertmę, protezams naudoti atskirą, tam tinkamą šepetėlį, protezus plauti naudojant specialias valymo pastas ir tabletes, skalauti burną drėkinančiais ir bakterijas šalinančiais burnos skalavimo skysčiais. Taip pat, ne ką mažiau svarbu lankytis pas burnos higienistą, kad jis įvertintų burnos būklę, profesionaliai nuvalytų išimamus protezus, taip užkirsdamas kelią burnos ligų vystymuisi.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė