SAUGI VASARA – PIRMOSIOS PAGALBOS IR TRAUMŲ PREVENCIJOS UŽSIĖMIMAI KUŽIŲ MOKYKLOJE

Prasidėjus vasarai, birželio mėnesį su Kužių mokyklos pradinių klasių mokiniais buvo atartos galimos traumos, susižalojimai ir pirmosios pagalbos teikimas draugui ar artimajam.
Pradinukai galėjo patys išbandyti gaivinimo būdus arba išmokti Heimlicho manevrą užspringus.

Dažniausiai pasitaikančios traumos vasarą vaikų tarpe – nubrozdinimai, sutrenkimai, nudegimai. Mokiniai mokėsi kaip elgtis nusibrozdinus, kaip tinkamai susitvarstyti žaizdą ar sutrenkimą. Visi iki vieno jau žino, kaip  elgtis nusideginus. Didžiausia pagalba – šaltas vanduo!

Pirmos pagalbos žinios labai svarbios jau nuo mažens. Pirmiausia šalia nukentėjusiojo atsiduria ne medikai, o nelaimės vietoje esantys žmonės- suaugusieji, vaikai. Todėl labai svarbu nuo pat mažens mokytis suteikti pirmąją pagalbą, ir šias žinias nuolat gilinti ir tobulinti. 

 

ATMINTINĖ NUSIBROZDINUS:

  • Plauname su švariu ar muiluotu vandeniu.
  • Jei žaizda labai užteršta užpilame vandenilio peroksido. Iškilusius nešvarumus būtinai nuplauname po tekančiu vandeniu.
  • Žaizdą dezinfekuojame žaizdų dezinfekcijai, skirtu skysčiu pvz. Octisept’u
  • Užklijuojame pleistru, jei pažeidimas didelis. 

 

SUMUŠIMO GIJIMĄ PAGERINS:

  • Pažeistos galūnės pakėlimas.
  • Ledo įvynioto į rankšluostį (tiesiai ant sumuštos vietos ledo dėti negalima, nes galite sukelti nušalimą) ar kitą šalčio uždėjimas ant pažeistos vietos kelis kartus per dieną 1-2 dienas po sužeidimo. Šaltį palaikykite 15-20 minučių, padarykite 15-20 minučių pertrauką ir vėl kartokite procedūrą.
  • Poilsio sužeistai galūnei suteikimas.

 

Parengė visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos priežiūrą mokykloje, Gerda Bagavičienė