ŠIAULIŲ R. GINKŪNŲ SOFIJOS IR VLADIMIRO ZUBOVŲ PROGIMNAZIJOS PRIEŠMOKYKLINIO UGDYMO GRUPIŲ VAIKAI SVEIKINA SAVO TĖVELIUS

Gražia tradicija tapo, kad gegužės–birželio mėnesiais priešmokyklinio ugdymo grupių „Smalsučiai“ ir „Gudručiai“ vaikai kartu su mokytojomis ir visuomenės sveikatos specialiste Viktorija rašo ypatingus laiškus, skirtus tėveliams. Gražiai apipavidalinę juos įteikia savo mamoms ir tėčiams, kaip nuoširdų ir jautrų sveikinimą rūpintis savo sveikata.

Šiaulių rajono visuomenės sveikatos biuro specialistai primena, jog šiuo metu Lietuvoje vykdomos penkios ligų prevencijos programos, kurių išlaidas ligonių kasos kompensuoja iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF). Prevencinės sveikatos programos – galimybė sumažinti sergamumą ir mirtingumą nuo šių ligų, nes atlikus tyrimus būtinas gydymas gali būti pradėtas nedelsiant.

LIETUVOJE VYKDOMOS PREVENCINĖS PROGRAMOS:

  • Gimdos kaklelio vėžio ankstyvosios diagnostikos programa, skirta moterims 25–59 m. (imtinai). Programos tikslas – sumažinti Lietuvos moterų sergamumą gimdos kaklelio piktybiniais navikais bei mirtingumą nuo jų.
  • Atrankinės mamografinės patikros dėl krūties vėžio finansavimo programa, skirta moterims 50–69 m. (imtinai). Programas tikslas – sumažinti Lietuvos moterų mirtingumą nuo krūties vėžio.
  • Storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa, skirta asmenims 50–74 m. (imtinai). Programos tikslas – nustatyti storosios žarnos vėžį. 
  • Priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa, skirta vyrams 50–69 m. (imtinai) ir vyrams nuo 45 metų, jei jų tėvai ar broliai sirgo prostatos vėžiu. Programos tikslas – pagerinti ankstyvųjų priešinės liaukos vėžio stadijų diagnostiką, taikyti radikalius priešinės liaukos vėžio gydymo metodus.
  • Asmenų, priskirtinų  širdies ir kraujagyslių ligų didelės rizikos grupei, atrankos ir prevencijos priemonių finansavimo programa, skirta vyrams 40–54 m. (imtinai) ir moterims 50–64 m. (imtinai). Programos tikslas – efektyviau stiprinti rizikos grupės asmenų sveikatą, supažindinti šiuos asmenis su širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto rizikos veiksniais, sveikos gyvensenos principais, išmokyti keisti gyvenseną, valdyti stresą, pasirikti sveikatai palankią mitybą bei fizinį aktyvumą.

Prevencijos programos yra skirtos nustatyto amžiaus pacientams. Tačiau jeigu asmuo jaučiasi blogai, bet nepatenka į nustatyto amžiaus asmenų grupę, turėtų jokiu būdu nedelsti ir kreiptis į savo šeimos gydytoją. Jis atliks būtinus tyrimus ir, jei reikia, išduos siuntimą konsultuotis pas gydytoją specialistą.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Viktorija Abromaitienė