FIZINIO AKTYVUMO UŽSIĖMIMAI ŠIAULIŲ R. DUBYSOS AUKŠTUPIO MOKYKLOS AUKŠTELKĖS IR BUBIŲ SKYRIUOSE

Fizinis aktyvumas – bet koks žmogaus kūno judėjimas, per kurį energijos išeikvojama daugiau nei esant ramybės būsenoje. Tai labai svarbus sveikos gyvensenos veiksnys. Fizinis aktyvumas gali pasireikšti šiose gyvenimo srityse: laisvalaikio, profesinėje (mokslo), namų ruošos, mobilumo (transporto).

Pasaulio sveikatos organizacija suaugusiems rekomendacija ne mažiau 30 min. vidutinio intensyvumo fizinio krūvio 5 kartus per savaitę arba ne mažiau 20 min. didelio intensyvumo fizinio krūvio 3 kartus per savaitę. Vaikams – ne mažiau 60 min. nuo vidutinio iki didelio intensyvumo fizinio krūvio kasdien arba mažiausiai 30 min. vidutinio intensyvumo fizinio krūvio kasdien.

Svarbu nuo mažens vaikus mokyti ir išmokyti fizinio aktyvumo pagrindų: taisyklingos laikysenos ir kvėpavimo, sportinių žaidimų, įvairių pratimų, skirtų kūnui stiprinti, t. y. to, ką galima ir reikia atlikti kasdien. Vaikai, kuriems fizinis aktyvumas itin artimas, vystys savo gebėjimus iki sportinių ar meninių aukštumų, o kitiems liks malonus ir sveikatą stiprinantis įgūdis, teikiantis dar vieną galimybę būti tarp draugų, aktyviai ilsėtis laisvalaikiu.

Įrodyta, kad reguliarus fizinis aktyvumas padeda išvengti ir valdyti neužkrečiamas ligas, tokias kaip širdies ligos, insultas, diabetas ir keletas vėžio formų. Tai taip pat padeda išvengti hipertenzijos, išlaikyti sveiką kūno svorį ir gali pagerinti psichinę sveikatą, gyvenimo kokybę ir gerovę.

Visą gegužės mėnesį visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą Šiaulių r. Dubysos aukštupio mokyklos Aukštelkės ir Bubių skyriuje kartu su ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupių vaikais mankštinosi ant jogos kilimėlių užsiėmimuose ,,Linksmoji mankšta“. Kartu su penktų klasių mokiniais diskutavo apie sveiką fizinį aktyvumą ir dienos rėžimą. 1-4 klasių mokiniai išbandė pėdų masažinius kilimėlius. Užsiėmimų akimirkos pavaizduotos nuotraukose.

Šiaulių r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Viktorija Tuzinienė

Parengta pagal SMLPC ir Pasaulio sveikatos organizacijos informaciją.