ŠIAULIŲ RAJONO KURŠĖNŲ DAUGĖLIŲ PROGIMNAZIJA DALYVAVO AKCIJOJE „ŽENK NERŪKĘS”

Šiaulių r. Kuršėnų Daugėlių progimnazija prisijungė prie Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento organizuotos socialinės akcijos „Ženk Nerūkęs“. Dalyvavo 2 – 8 klasių mokiniai, kurie nuo gegužės 2 – 30 d. vaikščiojo įsijungę programėlę „Walk15” ir skaičiavo nueitus žingsnius. Bendras mokinių žingsnių skaičius 6 047 261. 

„Ženk Nerūkęs“ dalyviu  galėjo būti kiekvienas. Nerūkantis jaunuolis , kuris rinkasi gyvenimą „be dūmų“  gali smagiai žingsniuoti, praleisti laiką  su draugais, šeimos nariais ar augintiniais, renkant žingsnius ir neskaičiuojant minučių, o jei taip jau atsitiko, kad asmuo turi priklausomybę, nuo tabako, tai gali būti proga pabandyti ją iškeisti į naują ir sveikesnį įprotį.

Pasyvus rūkymas

Pasyviu rūkymu vadinamas kvėpavimas tabako dūmais užterštu oru. Pasyvus rūkymas kenkia tiek suaugusiųjų, tiek vaikų sveikatai. Tabako dūmai dirgina kvėpavimo takų ir akių gleivinę, pagreitina nuovargio atsiradimą, gali išprovokuoti galvos skausmus, krūtinės anginos, astmos priepuolį,  alergines ligas. Dažnas ir ilgalaikis pasyvus rūkymas didina plaučių vėžio, širdies ligų, insulto ir kitų rūkantiems būdingų ligų riziką.

Pasyvus rūkymas pagreitina aterosklerozę, padidina infarkto dydį. JAV kasmet dėl pasyvaus rūkymo miršta apie 40 000 žmonių (iš viso dėl rūkymo JAV kasmet miršta apie 400 000 žmonių).

Tabako dūmams ypač jautrūs vaikai. Jie dažniau serga astma, kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis, vidurinės ausies uždegimu. Staigios kūdikių mirties sindromas taip pat yra susijęs su pasyviu rūkymu.

Tretinis rūkymas – tai įkvėpimas arba absorbavimas per odą kenksmingų medžiagų, iš cigarečių dūmų, nusėdusių ant baldų, kilimų, sienų, drabužių, plaukų ar odos, joms vėl patekus į orą. Rūkymo metu cigarečių dūmuose esančios toksinės medžiagos nusėda ant patalpose esančių paviršių, rūkančiojo plaukų, odos ir drabužių. Toksinams kaupiantis ir reaguojant su oru jie gali keistis ir tapti kancerogeninėmis medžiagomis. Su didžiausia tretinio rūkymo rizika susiduria vaikai, kurie ropodami liečia įvairius paviršius, kiša rankas į burną, todėl turi didžiausią sąlytį su patalpoje esančiais paviršiais.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Enrika Vaznienė