ŠIAULIŲ R. KURŠĖNŲ LOPŠELIUOSE-DARŽELIUOSE VYKO FIZINIO AKTYVUMO UŽSIĖMIMAI

Judėjimas – džiugi vaikams veikla, o fizinis aktyvumas padeda tenkinti biologinį vaiko poreikį judėti. Fizinis aktyvumas tai kūno judesiai, kuriuos sukelia raumenų susitraukimai. Kad raumenys galėtų susitraukti ir atlikti tam tikrą darbą, reikalinga energija ir deguonis. Fizinis aktyvumas yra vienas svarbiausių organizmo energijos sunaudojimo veiksnių ir todėl yra svarbus organizmo energijos balansui palaikyti. Reguliari fizinė veikla gali skatinti kaulų ir raumenų augimą, lavinti judesių koordinaciją ir pusiausvyrą, stiprinti širdies ir kraujagyslių sistemą, teigiamai veikti kvėpavimo sistemą, virškinimo sistemos darbą, pagerinti medžiagų apykaitą raumenų ląstelėse. Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijose siūloma  būtina kasdieninė, bent jau vidutinio intensyvumo, fizinė veikla, kuriai nereikėtų ypatingų sąlygų ar didelių pastangų:

Vaikams – ne mažiau kaip 60 min. vidutinio arba didelio intensyvumo fizinio krūvio kasdien bei ne mažiau 3 kartų per savaitę jėgos ugdymo pratimų

Fizinis aktyvumas turi būti sveikatą stiprinantis (bet kokia fizinės veiklos forma, kuri duoda naudos sveikatai ir lavina funkcinius gebėjimus be pastebimos žalos ar pavojaus sveikatai) ir reguliarus (kad teigiamai paveiktų fizinį pajėgumą ir sveikatos būklę). Vaikų iki 5 metų fizinio aktyvumo rekomendacijos šiuo metu nėra tiksliai apibrėžtos, tačiau šiai amžiaus grupei fizinis aktyvumas yra būtinas.

Patarimai:

  • Sportuoti  turi būti smagu ir saugu.
  • Sportuokite su draugais ar šeima.
  • Prieš aktyvią veiklą prasimankštinkite, o gale veiklos atlikite tempimo pratimus.
  • Sportuoti iš pradžių, reikia pagal savo jėgas, o vėliau galima didinti trukmę ir intensyvumą.

Šiaulių r. visuomenės sveikatos specialistė Enrika pakvietė vaikus į lauką mankštai bei praktiniams užsiėmimas ,,Judėjimas tai sveikata ir džiaugsmas. Judėti sveika“. Veiklos vyko lauke ir sporto salėje. Vaikai aktyviai sportavo, judėjo. Ugdytiniai patyrė džiugias emocijas fizinio aktyvumo veiklų metu.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Enrika Vaznienė