DISKUSIJA APIE TRIUKŠMĄ MEŠKUIČIŲ LOPŠELYJE-DARŽELYJE

Vis labiau pripažįstama, kad triukšmas sukelia ne tik nepatogumų, bet ir sveikatos sutrikimų. Pasaulio sveikatos organizacija visuotinį triukšmą, įskaitant ir eismo triukšmą, vertina kaip rimtą pavojų žmonių sveikatai. Triukšmo žala sveikatai neapsiriboja tik klausos pažeidimais. Nuo per didelio triukšmo žmogui svaigsta ir skauda galva, pakyla kraujo spaudimas, cypia ausyse, didėja nervinis išsekimas, sutrinka rega ir klausa. Triukšmingoje aplinkoje žmogus negali susikaupti, greitai pavargsta, todėl prastėja mokymosi pasiekimai, blogėja bendravimas su aplinkiniais.

Vaikų ir jaunuolių klausa yra jautresnė triukšmui, todėl ji greičiau ir lengviau pažeidžiama. Daugelio šalių ausų-nosies ir gerklės ligų specialistai nustatė, kad dėl stipraus, impulsinio charakterio muzikinio triukšmo,  net 30–40 % jaunuolių, kurių amžius 14–20 m., klausa yra pažeista. Be to, stiprus impulsinis monotoniškai besikartojantis triukšmas kenkia ne tik klausai. Jis perdirgina centrinę nervų sistemą, keičia žmogaus charakterį ir jo elgesį, skatina individo grubumą bei agresyvumą. Aišku, kad dalinis klausos netekimas sukelia ne tik daug psichologinių problemų, bet apsunkina ir socialinę adaptaciją, apriboja profesinį tinkamumą. Klausos pakenkimai gali būti absoliuti kliūtis jaunuoliui pasirenkant profesiją.

Kaip padėti sau ir savo klausai? Daugiau laiko leiskite gamtoje. Medžio lapų šlamėjimas, nesmarkus vėjo ūžavimas, iš arbatinuko besiveržiančių garų triukšmas – tai baltasis triukšmas. Jis padeda užmigti, eliminuoja pašalinius triukšmus. Taip stenkitės būti kuo toliau nuo triukšmo šaltinio, o jei nėra galimybės tada naudokite apsaugos priemones, tokias kaip ausų kištukus arba ausines.

Apie tai ir dar daugiau, kalbėjo ir diskutavo Meškuičių lopšelio – darželio „Smalsučių“ grupės vaikai. Vaikai susipažino kaip matuojamas triukšmo lygis. Išbandė kaip reikėtų kalbėtis tarpusavyje, kad nesukelti per didelio triukšmo, bet tuo pačiu ir būtų išgirsti. Net sužinojo, kad dėl triukšmo, gali patys, to net nenorėdami tapti piktais. Aišku pabandėme sukelti ir patį didžiausią triukšmą, kurį gali sukelti vaikai, tai buvo net 119 decibelai! Po tokio galingo triukšmo, reikėjo ir truputėlį nurimti. Tam mums labai padėjo skaičiavimas. Jei prieš miegą skaičiuojame avis, tai nusiraminimui skaičiavome spalvotas žuvytes bei stebėjome relaksacines kolbas. Diena šioje grupėje buvo tyli ir rami.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Milda Mockevičiūtė