Ši diena Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) iniciatyva minima nuo 2009 metų. Gegužės 5-ąją minimos Pasaulinės rankų higienos dienos tikslas – atkreipti visuomenės, pacientų ir sveikatos priežiūros įstaigų personalo dėmesį į rankų higienos, kaip pagrindinio infekcijų kontrolės elemento, svarbą.
Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistės, minint šią dieną, surengė akciją, norėdamos priminti apie Šiaulių rajono gyventojus apie rankų higienos svarbą ir Pasaulinę rankų higienos dieną, skleisti informaciją apie užkrečiamųjų ligų prevenciją.
Rankų higieną sudaro rankų plovimas ir rankų antiseptika. Rankų plovimas – tai teršalų pašalinimas ir laikinųjų odos mikroorganizmų sumažinimas plaunant rankas su vandeniu ir muilu. Rankų antiseptika – rankų odos įtrynimas antiseptiku, sunaikinant laikinuosius ir sumažinant nuolatinius odos mikroorganizmus.
Rankas reikia reguliariai plauti muilu ir vandeniu muiluojant jas 40–60 sekundžių. Rankų dezinfekavimo priemonės, kurių pagrindą sudaro alkoholis, nėra veiksmingesnės ar naudingesnės nei rankų plovimas. Rankų plovimui rekomenduojama naudoti skystą muilą be antimikrobinių priedų, neutralaus Ph, dozatoriuose. Kietas muilas nerekomenduojamas viešose vietose, tačiau gali būti naudojamas namuose, jei juo naudojasi vienas žmogus ar šeimoje niekas neserga užkrečiamąja liga.
Jei nėra galimybės nusiplauti rankų, rekomenduojama naudoti antiseptikus (dezinfekavimo priemones). Tinkamai naudojami jie nužudo daugumą mikroorganizmų ant rankų ir užkerta kelią ligai plisti. Rekomenduojama naudoti 60–85 % spiritinį tirpalą. Rankų dezinfekavimo priemonės efektyvios ir yra naudojamos, kai rankos vizualiai nesuterštos išskyromis, t. y. švarios. Jei rankos nešvarios, prieš naudojant alkoholio turinčius rankų dezinfekavimo skysčius, rankas reikia nuplauti vandeniu su muilu. Ypač svarbu rankas plauti šiais atvejais:
- visada, kai jos nešvarios;
- grįžus namo iš darbo, iš parduotuvės;
- pabuvus viešose vietose;
- pasinaudojus visuomeniniu transportu;
- pabendravus su sergančiu žmogumi;
- prieš valgant;
- pasinaudojus tualetu;
- prieš ir po maisto gaminimo;
- išsivalius nosį, nusičiaudėjus, nusikosėjus;
- po darbo su nešvariais indais ar stalo įrankiais, valymo (pvz., išnešus šiukšles);
- prieš vaiko maitinimą; pakeitus vystyklus;
- grįžus iš lauko, kiemo, daržo ar sodo;
- po kontakto su gyvūnais ar jiems priklausančiais daiktais.
Rankų higienos reikalavimų laikymasis – viena iš pagrindinių infekcijų prevencijos ir kontrolės priemonių bei svarbus pacientų saugos ir sveikatos priežiūros paslaugų kokybės rodiklis visame pasaulyje.
Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Viktorija Strazdinienė