KURŠĖNŲ LOPŠELIUOSE – DARŽELIUOSE ,,NYKŠTUKAS” IR ,,ŽIEDELIS“ VYKO UŽSIĖMIMAI ,,APLINKA, KURIOJE GYVENU“

Balandžio mėnuo – tai aplinkos sveikatos mėnuo (pagal PSO). Šį mėnesį norima atkreipti dėmesį į aplinkos sveikatos problemas ir jų įtaką žmonių sveikatai. Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, vedė užsiėmimus „Aplinka, kurioje gyvenu”. Užsiėmimų metu vyko diskusija apie aplinkos sveikatą, šiukšles ir jų rūšiavimą, aptartos aplinkos taršos problemas ir ką mes kiekvienas galime padaryti, kad gyventumėme švaresnėje ir saugesnėje aplinkoje. Aplinkai ir sveikatai saugus gyvenimo būdas priklauso ir nuo teisingo atliekų tvarkymo. Šalyje kasmet susidaro apie 1 mln. tonų komunalinių atliekų.

Atliekų rūšiavimas – tai perdirbti tinkamų žaliavų atrinkimas. Paprasčiausia rūšiuoti popierių, stiklą, plastmasę. Tačiau ir kitos atliekos – pavojingos medžiagos, metalai, žaliosios ir kt. – gali būti perdirbtos arba panaudotos kaip energijos šaltinis. Gaminant daiktus iš antrinių žaliavų mažiau teršiama aplinka. Kuo daugiau naudojama antrinių žaliavų, tuo daugiau sutaupoma gamtinių išteklių.

STIKLAS. Į stiklui skirtus konteinerius reikia mesti: butelius, stiklainius ir stiklo duženas.

Butelius ir stiklainius reikia išplauti, nuimti kamščius ir jų žiedelius, pašalinti foliją. Į konteinerį negalima mesti porceliano ar keramikos šukių.

  • POPIERIUS. Į popieriui skirtus konteinerius reikia mesti: laikraščius, žurnalus ir kitus spaudinius, popierių ir kartoną.

Negalima mesti vienkartinių servetėlių, popierinių rankšluosčių, dėžučių nuo picos ar kitokių riebalais užterštų popieriaus pakuočių. Mūsų šalyje popierius ir kartonas sudaro apie 14 % visų komunalinių atliekų.

  • PLASTIKAS. Į plastmasei skirtus konteinerius reikia mesti: plastikinius butelius, indus nuo padažų, aliejaus, šampūno, įvairią plastiko pakuotę.

Metant į konteinerį plastikinius butelius, reikia nusukti kamštelius, nes jie pagaminti iš kitos rūšies (neperdirbamo) plastiko. Buteliai nuo aliejaus ar padažų turėtų būti kuo švaresni. Į konteinerį negalima mesti taros nuo skiediklių, dezinfekcijos priemonių ir kitų pavojingų cheminių medžiagų.

  • KITOS ATLIEKOS:
  • Panaudotos automobilių padangos;
  • Nebereikalingi baldai, langų rėmai, durys ir kt.;
  • Pavojingos atliekos (elementai, akumuliatoriai, pasenę vaistai, buitinė chemija, ir kt. cheminės medžiagos);

Visos šios atliekos turi būti priduodamos į specialias atliekų surinkimo aikšteles ar kt. įstaigas, kurios rūpinasi atliekų tvarkymu.

  • KOMPOSTAVIMAS. Kompostui tinkamos atliekos:
  • Buities atliekos (vaisių ir daržovių gabaliukai ir žievės, kiaušinių lukštai, kavos tirščiai ir arbatos pakeliai, pelenai).
  • Sodo atliekos (lapai, nupjauta žolė, smulkios šakos, mėšlas, seni šiaudai ir šienas).

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokyklojeEnrika Vaznienė