ŠIAULIŲ R. KURŠĖNŲ STASIO ANGLICKIO PROGIMNAZIJOJE 6-TŲ KLASIŲ MERGAITĖMS VYKO PAMOKA ,,MERGAIČIŲ LYTINIS BRENDIMAS IR MENSTRUACIJŲ CIKLAS“

Lytiškumo ugdymas yra raktas į daugelio jautrių temų sprendimą: savivertę, pozityvų savęs matymą, puoselėjamus santykius, mažesnį smurto atvejų skaičių, kito priėmimą, patyčias.

Balandžio 11 d. Šiaulių r. Kuršėnų Stasio Anglickio progimnazijoje 6-tų klasių mergaitėms vyko pamoka ,,Mergaičių lytinis brendimas ir menstruacijų ciklas“. Šiaulių r. sav. visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė mergaitėms paaiškino, kad pokyčiai paauglystėje yra normalūs ir neišvengiami. Supažindino su menstruacijų sąvoka, paaiškino, kad besikeičiantis mergaitės kūnas – tai jos moteriškumas, kad pokyčiai būtini vėliau pastoti, išnešioti, pagimdyti ir maitinti kūdikį. Priminta, kad labai svarbu laikytis menstruacijų higienos. Mergaitėms buvo suteikta informacija, kokiems simptomams išnykus ar atsiradus būtina kreiptis į gydytoją.

Paruošti mergaitę naujam gyvenimo etapui derėtų iš anksto, pamažu suteikiant vis daugiau ir išsamesnės informacijos apie moters organizmo ypatumus, krūtų formavimąsi, kitus pokyčius ir artėjančias mėnesines. Labai gerai, jei tai padaro mama arba kitos šeimos moterys (vyresnė sesuo, močiutė ar teta).

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos priežiūrą mokykloje, Vaineta Jurkienė