UŽSIĖMIMAI ,,MANO KŪNAS. AŠ GALIU BŪTI SVEIKAS“

Vaikams įdomu, kaip veikia jų kūnas. Išmokę atpažinti pagrindinius kūno organus ir išsiaiškinę, kaip jie susiję su sveikata, lengviau supranta, kaip reikia savimi rūpintis ir gali priimti tinkamus sprendimus.

Šiaulių r. Raudėnų mokykloje-daugiafunkciame centre ir Šiaulių r. Kuršėnų Stasio Anglickio progimnazijoje visuomenės sveikatos specialistė vedė užsiėmimus priešmokyklinio amžiaus vaikams ,,Mano kūnas. Aš galiu būti sveikas“. Užsiėmimo metu vaikai rodė žinomas išorines kūno dalis ir demonstravo, ką su jomis galima daryti, pvz.: kaip valyti dantis, kaip išsipūsti nosį, kaip susišukuoti plaukus. Edukacinės lėlės ,,Kas mano viduje?“ pagalba vaikai buvo supažindinti su pagrindiniais gyvybiškai svarbiais vidaus kūno organais: širdimi, plaučiais ir smegenimis. Apibendrinat, mokiniams paaiškinta, ką reiškia būti sveikam ir kaip žmonės išlieka sveiki. Akcentuota, kad yra trys pagrindiniai dalykai, kuriuos reikia daryti norint būti sveikam: valgyti sveiką maistą, sportuoti ir ilsėtis.

PAGRINDINĖS VAIKŲ SVEIKOS MITYBOS TAISYKLĖS:

1. Valgyti įvairų maistą.
2. Dažniau rinktis augalinės kilmės maistą.
3. Kelis kartus per dieną valgyti daržovių ir vaisių, ypač šviežių.
4. Kelis kartus per dieną valgyti duonos, kruopų, makaronų ar bulvių.
5. Valgyti liesą mėsą, ankštines daržoves, žuvį, paukštieną.
6. Vartoti liesą pieną ir liesus pieno produktus.
7. Rekomenduojami maisto produktai, turintys mažai cukraus; reikėtų rečiau vartoti saldžių gėrimų, saldumynų, saldainių.
8. Valgyti nesūrų maistą.
9. Gerti pakankamą skysčių kiekį.
10. Valgyti reguliariai.

BENDROSIOS FIZINIO AKTYVUMO REKOMENDACIJOS VAIKAMS (NUO 6 IKI 11 METŲ):

1. Visi vaikai turi kasdien sukaupti mažiausiai 60 minučių vidutinio ar didelio intensyvumo fizinės veiklos. „Sukaupti 60 minučių fizinės veiklos“ reiškia, kad dienos fizinio aktyvumo norma gali būti pasiekta, pavyzdžiui, per 2 kartus po 30 minučių ar net per 3 kartus po 20 minučių.
2. Bet kokia fizinė veikla turi vykti ne trumpesniais kaip 10 minučių intervalais, nes kitaip negaunamas pakankamas teigiamas poveikis sveikatai.
3. Vaikai ir paaugliai turėtų apriboti laiką praleistą sėdint prie ekranų (TV, kompiuterio, mobiliojo telefono ir kt.), ypač poilsio metu.

MIEGAS – vienas svarbiausių mokyklinio amžiaus vaikų dienotvarkės sudedamųjų dalių. Miegas – tai reikalingiausias ir geriausias pasyvus poilsis. Tik gerai išsimiegojęs vaikas yra budrus, žvalus ir darbingas. Miego trukmė būtinai turi atitikti mokinio amžių. 6 – 7 metų moksleiviai turi miegoti ne mažiau kaip 11 – 12 valandų per parą.

Visuomenės sveikatos specialistė Vaineta Jurkienė