PRAKTINIAI UŽSIĖMIMAI „MOKINIO SVEIKATAI PALANKI MITYBA” IR „ATSARGIAI – PASLĖPTAS CUKRUS” ŠIAULIŲ R. GINKŪNŲ S. IR V. ZUBOVŲ PROGIMNAZIJOJE

Dažnai nesusimąstome, kad vartojame per daug cukraus. Cukraus yra įvairiuose maisto produktuose, ne tik saldumynuose. Jo dedama į padažus, pusgaminius, konservus, duonos gaminius ir daugelį kitų produktų. Cukraus yra net ir šviežių vaisių sultyse ar kokteiliuose.


Baltasis cukrus – populiariausias pasaulyje, tačiau yra per daug išvalytas, t. y. pašalintos visos priemaišos, įskaitant mineralus ir vitaminus. Mūsų vartojamas baltasis cukrus – tuščios kalorijos, be naudingųjų medžiagų. 1 g cukraus priskaičiuojamos 4 kcal.


Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja žmogui per metus vidutiniškai suvartoti ne daugiau nei 10 kg cukraus. Lietuvoje vienas gyventojas per metus suvartoja 31,2 kg cukraus, tai yra maždaug 17 arbatinių šaukštelių per dieną, – tris kartus daugiau, nei rekomenduojama. Lietuvoje vienas gyventojas per metus suvartoja 31,2 kg cukraus, tai yra maždaug 17 arbatinių šaukštelių per dieną, – tris kartus daugiau, nei rekomenduojama.


Cukrus žmonijos istorijoje yra gana naujas produktas. Mūsų seneliai gali prisiminti artimųjų pasakojimus, kad jiems saldumo suteikdavo cukriniai runkeliai ar medus. Maisto produktai valgomi dėl juose esančių maistinių medžiagų, kurios užtikrina, kad mūsų organizmas bus sveikas. Cukrus, kaip produktas, nėra būtinas. Jame esančios gliukozės žmogaus organizmas puikiausiai gauna iš kitų angliavandenių turtingų produktų, kuriuose, be gliukozės, yra ir kitų naudingųjų maisto medžiagų. Tačiau šiais laikais žmogus dažniausiai valgo ne dėl alkio ir geria ne dėl troškulio. Dažniausiai valgydami siekiame pajusti maisto skonį. Norime patirti malonumą, gal prisiminti nuostabią vaikystę. Žodžiu, ieškome ko nors skanaus. Dažniausiai – saldaus skonio. Saldus maistas visais laikais asocijavosi su malonumu. Taip yra bet kuriuo žmogaus amžiaus tarpsniu. Tačiau šiuolaikinis save gerbiantis žmogus puikiai suvokia maisto ir sveikatos ryšį. Saldumynai, cukrus nepatenka į „sveiko maisto“ kategoriją. Žinoma, jog būtent dėl pernelyg dažno saldumynų vartojimo atsiranda dantų ėduonis, susergama cukriniu diabetu, kamuoja antsvorio problemos. Dėl šių priežasčių vertėtų sumažinti cukraus vartojimą.

Mokslininkai apskaičiavo, kad vaikai taip pat suvartoja tris kartus daugiau cukraus, nei rekomenduojama:

  • 4–6 metų vaikams rekomenduojama cukraus paros dozė yra 19 g, arba 4 arbatiniai šaukšteliai (1 arbatinis šaukštelis lygus 4 g).
  • 7–10 metų vaikams cukraus paros dozė – 24 g (6 arbatiniai šaukšteliai).
  •  Vyresniems nei 11 metų vaikams ir suaugusiesiems cukraus kiekis neturėtų viršyti 30 g (7 arbatinių šaukštelių).

Didžiausia problema įvardijama tai, kad būtent vaikų  maisto racione yra per daug saldintų produktų. Apie 30 proc. cukraus kiekio vaikai gauna gerdami saldintus, gazuotus gėrimus, vaisvandenius, sultis.

Siekiant atkreipti dėmesį į pridėtinio cukraus pertekliaus maiste poveikį žmogaus organizmui, Šiaulių r. Ginkūnų Sofijos ir Vladimiro Zubovų progimnazijos biologijos mokytoja Virginija ir sveikatos specialistė Viktorija organizavo ketvirtų bei šeštų klasių mokiniams praktinius užsiėmimus „Mokinio sveikatai palanki mityba“, „Atsargiai – paslėptas cukrus!“. Po veiklų mokiniai suprato, kad dėl pernelyg dažno saldumynų vartojimo atsiranda dantų ėduonis, susergama cukriniu diabetu, kamuoja antsvorio problemos.

Parengta pagal: https://odontologurumai.lt/files/nauji/cukraus_web.pdf

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Viktorija Abromaitienė