DISKUSIJA” VANDENS NAUDA ŽMOGAUS ORGANIZMUI” ŠIAULIŲ R. DUBYSOS AUKŠTUPIO AUKŠTELKĖS IR BUBIŲ SKYRIŲ UGDYMO GRUPIŲ AUKLĖTINIAMS

By 2022-03-3020 balandžio, 2023Sveikatos renginiai ugdymo įstaigose

Šiaulių r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, kartu su ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupių auklėtiniais kovo mėnesį užsiėmimų metu diskutavo apie vandenį ir jo naudą žmogui. Vanduo yra ypatingas, nes: svarbus žmogaus mityboje – vandenį geriame kasdien, naudojame gaminant maistą, plauname maisto produktus, tai neatsiejamas pagalbininkas asmens higienos palaikymui, būtinas augalams, gyvūnams ir visai gyvajai gamtai, vanduo gali būti ir pramoga – maudynės baseinuose ir vandens telkiniuose, tačiau svarbu nepamiršti, saugaus elgesio prie vandens, vandens pagalba galime gesinti gaisrą ir atlikti daugelį kitų naudingų funkcijų.

Specialių edukacinių priemonių pagalba ,,Mikrobų maišelis“ vaikai stebėjo ant rankų esančius mikrobus ir mokėsi rankų plovimo technikos, diskutavo apie asmens higieną ir jos svarbą žmonėms. Aptarė kiek vandens kasdien išgeria ir kiek jo reiktų išgerti, kad organizmas būtų pakankamai aprūpintas.

Šiuo metu svarbu ypatingą dėmesį skirti rankų higienai. Rankų plovimas – vienas geriausių būdų sustabdyti kenksmingų mikrobų plitimą ir užkirsti kelią ligoms. Tyrimų duomenimis, rankų plovimas trečdaliu sumažina viduriavimo tikimybę ir penktadaliu – sergamumą kvėpavimo takų ligomis.

BŪTINAI NUSIPLAUKITE RANKAS, JEI: 

  • Važiavote viešuoju transportu.
  • Grįžote iš darbo, parduotuvės, susitikimo namo.
  • Pasinaudojote tualetu.
  • Ruošiatės gaminti maistą.
  • Lankotės ligoninėje.
  • Glostėte naminius gyvūnus.
  • Lietėte dažnai žmonių liečiamus paviršius (durų rankenas, laiptų turėklus ir kt.).

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūra mokykloje, Viktorija Tuzinienė