DISKUSIJA APIE VANDENS SVARBĄ ORGANIZMUI

Vanduo – gyvybės šaltinis. Daugeliui organizmų kiekvieną dieną reikalingas vanduo, kuris aprūpina kūnus energija, mažina nuovargį, saugo nuo perkaitimo, padeda įsisavinti medžiagas iš saulės, kitų organizmų, aplinkos.

Įdomiausi faktai apie vandenį

  • Vanduo – žmogaus odos grožiui. Labai dažnai sakoma, kad vanduo yra sveikatos bei grožio šaltinis. Šis posakis yra ne iš piršto laužtas, kadangi išgerdami reikalingą vandens kiekį mes tikrai užsitrinsime gražesnę išvaizdą nei vandens negerdami. Paprasčiausiai vanduo aprūpina odos ląsteles maistingomis medžiagomis, kurios suteikia jai gražesnę išvaizdą, elastingumą. Kai odos ląstelėms trūksta vandens – pati oda tampa pilkesnė, praranda savo skaistumą ir nebeatrodo taip gražiai.
  • Žmogaus kūnas nejaučia, kad dehidratuoja. Žmogus per parą turi išgerti apie du litrus vandens. Tačiau didesnį svorį turintys asmenys ir fiziškai aktyvūs žmonės vandens turėtų išgerti kur kas daugiau. Juolab, mes jaučiame vandens stygių tik tokiu atveju, kai mums trūksta iki 1 litro vandens. Tai reiškia, kad žmogus dehidratuodamas nejaučia troškulio.

Kovo 21 dieną Šiaulių r. Kuršėnų Daugėlių progimnazijoje mokiniai su visuomenės sveikatos specialiste diskutavo apie vandens svarbą organizmui ir kuo vanduo naudingas, bet kodėl geriame jo nepakankamai. Vėliau mokiniai darė užduotis ir žiūrėjo filmuką apie lašelio kelią.

Parengta pagal: www.smlpc.lt

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Enrika Vaznienė