ŠIAULIŲ RAJONO DUBYSOS AUKŠTUPIO MOKYKLOS DARŽELINUKAI MOKĖSI APIE VAIKŲ DANTŲ PRIEŽIŪRĄ

By 2022-03-1819 rugsėjo, 2022Sveikatos renginiai ugdymo įstaigose

Dantų ėduonis yra liga, kurią sukelia dantų apnašose esančios bakterijos, susidarius jų veiklai palankioms sąlygoms gamina rūgštis, kurios mažina dantų emalyje kalcio bei fosforo santykį, suardo jį, dėl ko susidaro palankios sąlygos dantų ėduonies vystymuisi. Ypač pavojinga, kai rūgštys kaupiasi ant danties paviršiaus po apnašomis. Todėl svarbiausia jas pašalinti. Dantis valant šepetėliu ir pasta burnoje sumažėja mikroorganizmų, pašalinami maisto likučiai ir apnašos. Taip ne tik mechaniškai pašalinamos apnašos, bet ir fluoridai patenka ant danties paviršiaus.

Tinkamos priemonės dantų ir burnos priežiūrai

Reikia naudoti minkštą arba labai minkštą dantų šepetėlį su maža galvute ir patogia rankena, o dantų pastą rinktis pagal vaiko amžių. Naudingiausios yra dantų pastos su fluoru – tai patvirtinta ilgamečiais tyrimais. Vaikiškose pastose fluoro yra mažiau nei skirtose suaugusiesiems ir jas naudoti yra visiškai saugu. Šepetėlį nauju reikia keisti kas du – tris mėnesius, taip pat persirgus infekcinėmis ligomis.

Įpročių formavimas

Formuoti vaikų burnos sveikatos priežiūros įpročius reikėtų pradėti išdygus pirmajam dantukui. Juos būtina mokyti du kartus per dieną (ryte ir vakare) maždaug po dvi minutes valyti dantis. Iki pradedant lankyti mokyklą atžalai dantis turėtų valyti tėvai – kol vaikas nemoka rašyti, jis negeba ir tinkamai išsivalyti dantų. Iki dešimties metų tėvams patartina išvalyti mažylių dantis bent du kartus per savaitę, kitomis dienomis vaikas tai daryti gali pats.

Taisyklinga burnos higiena:

  1. Ant dantų šepetėlio uždėkite nedidelį kiekį dantų pastos (žirnio dydžio rutuliuką).
  2. Švelniai nespaudžiant dantų šepetėlio aukštyn-žemyn sukamaisiais judesiais valykite dantų paviršius – skaičiuojant judesius – po 8-10 judesių vienai dantų porai. Priartėję prie dantenų, palenkite šepetėlį 45 laipsnių kampu, kad šereliai palįstų po dantenomis.
  3. Kiekvienai burnos daliai – viršutiniams, apatiniams dantims, iš kairės ir dešinės, iš vidaus ir išorės – skirkite apie 30 sekundžių. Būtinai valykite liežuvį arba įsigykite specialų liežuvio valiklį.

Svarbu ne tik geras dantų valymas, bet ir tinkama mityba!

Didžiausią neigiamą įtaką vaikų burnos sveikatai daro saldumynai, dažnas užkandžiavimas, limonadai, sultys, ledai, džiovinti vaisiai, greitas ir lipnus maistas, kuris prilimpa prie dantų. Visi šie maisto produktai sudaro apnašas ant dantų, kurioms ilgai laikantis pradeda gesti dantų emalis. Visiškai vaikams uždrausti šių skanėstų neįmanoma, reikia kuo dažniau jiems pasiūlyti vaisių bei daržovių, kuriuos kramtant natūraliai pašalinama dalis apnašų.

Dantims naudingas maistas:

  • Pienas ir jo produktai (fermentinis sūris, varškė);
  • Švieži vaisiai ir daržovės (kiviai, salierai, morkos, svogūnai, petražolės);
  • Sezamo sėklos ir riešutai (anakardžiai, migdolai, graikiniai);
  • Mėsa, žuvis ir kiaušiniai;
  • Labai svarbus ir vanduo.Pasaulio sveikatos organizacija vandens rekomenduoja išgerti vidutiniškai apie 30 ml/1 kg kūno masės. Taip pat naudinga po valgio skalauti burną vandeniu, nes jis padeda nuplauti maisto likučius ir bakterijas.

Labai svarbu ir reguliariai apsilankyti pas odontologą!

Pirmasis vizitas pas odontologą turėtų būti tik išdygus pirmajam dantukui, vėliau reikia lankytis reguliariai 2 kartus per metus, o esant būtinybei pagal individualų apsilankymų planą.

Šiaulių r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą Šiaulių r. Dubysos aukštupio mokykloje, Aukštelkės ir Bubių skyriuose vasario mėnesį su darželio grupių vaikais, užsiėmimų metu diskutavo apie dantų priežiūrą, aktyvių užsiėmimų metu atliko užduotėles, mokėsi taisyklingai valyti dantis ir tai išbandė su dantų valymo muliažais.

Šiaulių r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje

Viktorija Tuzinienė

Parengta pagal:

http://www.smlpc.lt/index.php?sid=102&tid=5733

http://www.smlpc.lt/index.php?sid=145&tid=1700

http://www.smlpc.lt/media/image/Naujienoms/2017%20metai/Lankstukai/plakatas_burnos_higiena_1_.pdf