BIPOLINIO SUTRIKIMO VALDYMAS NĖŠTUMO IR POGIMDYMINIU LAIKOTARPIU

By 2021-12-1317 balandžio, 2023Aktualijos, Motinos ir vaiko sveikata

Bipolinis sutrikimas (toliau – BS) yra psichikos sutrikimas, susijęs su nuotaikos svyravimais, kurie pasireiškia nuotaikos pablogėjimo (depresijos) ir nuotaikos pakilimo periodais (hipomanijos arba manijos). Manijos epizodo metu pasireiškia pakili nuotaika ir linksmumas, padidėja energija bei aktyvumas. Depresijos epizodo metu energija bei interesai sumažėja, vargina liūdna nuotaika, jėgų nebuvimas, sutrikusi dėmesio koncentracija.

Perinataliniu laikotarpiu moterys, sergančios bipoliniu sutrikimu, yra pažeidžiamos dėl depresijos epizodų pasikartojimo, jų didesnė rizika susirgti pogimdyvine psichoze, todėl ypač svarbu tinkamai prižiūrėti besilaukiančias moteris, nes BS atkryčio rizika po gimdymo yra labai didelė, siekia 30-90 procentų.

BS gali sukelti įvairių pavojingų būklių nėštumo metu. Šis sutrikimas daro didelę įtaką pacientės psichinei ir fizinei sveikatai, profesinei veiklai bei tarpasmeniniams santykiams, todėl būtina aptarti galimas rizikas su besilaukiančiomis moterimis bei jų artimaisiais, kurie galėtų psichologiškai palaikyti pacientę nėštumo metu ir po jo.

Bipolinio sutrikimo valdymo principai

Farmakoterapija yra pagrindinis bipolinio sutrikimo gydymo būdas, o vaistų vartojimo nauda nėštumo ir žindymo laikotarpiu dažiausiai pateisina riziką. Nepakankamai gydomas BS nėštumo metu yra susijęs su blogesniais gimdymo rezultatais, įskaitant priešlaikinį gimdymą, mažą gimimo svorį, vaisiaus augimo sulėtėjimą ar vaisiaus distresą.

Nemedikamentinis gydymas. Šviesos terapija (ŠT). Ryškios šviesos terapija yra patvirtintas depresijos simptomų gydymo būdas, kurį apima plataus spektro šviesos poveikis. ŠT veiksmingiausia yra tada, kai gydymas derinamas kartu su nuotaikos stabilizatoriumi. Šią terapiją geriausia taikyti vidurdienį, pradedant nuo 15 min. per dieną pirmąją savaitę, laipsniškai didinant dozę. ŠT nėra susijusi su jokia reprodukcine rizika, šviesos taikymas nėštumo metu yra saugus, tačiau ją taikyti draudžiama manijos, hipomanijos ar mišrios nuotaikos epizodų metu. Šalutinis ŠT poveikis yra galvos skausmas, pykinimas ir nervingumas.

Psichoterapija. BS gali būti sėkmingai stabilizuojamas psichoterapijos pagalba, jei pacientė yra motyvuota, bendradarbiaujanti bei laikosi gydytojo rekomendacijų. Dažniausiai taikoma kognityvinė elgesio terapija (KET), tarpasmeninė psichoterapija bei porų terapija. KET veiksmingai mažina BS atkryčio dažnį, depresijos simptomus bei manijos epizodų pasireiškimą. Reikšmingas teigiamas poveikis pasireiškia, kai KET vieno seanso gydymo trukmė yra ≥90 minučių.

Jei kamuoja verksmingumas, menkavertiškumo jausmas, pastovus nepasitenkinimas, liūdesys, perdėtas nerimas dėl kūdikio sveikatos o gal, atvirkščiai, sumažėjo domėjimasis savo vaiku, apatija, kviečiame pasikonsultuoti su Krizinio nėštumo specialistais.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė