ŠIAULIŲ R. DUBYSOS AUKŠTUPIO MOKYKLOS DARŽELIO GRUPIŲ AUKLĖTINIŲ UŽSIĖMIMAI „SVEIKOS MITYBOS PIRAMIDĖ”

By 2021-12-0620 gegužės, 2022Sveikatos renginiai ugdymo įstaigose

Šiandien sukaupta pakankamai mokslinių įrodymų, kad netinkama ir nepalanki sveikatai mityba gali skatinti nutukimą, lipidų apykaitos sutrikimus bei didinti lėtinių neinfekcinių ir kitų ligų riziką ir vis dažniau pripažįstama įprastu šių ligų rizikos veiksniu. O mityba, atitinkanti rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas, kaip ir tinkamų bei palankių sveikatai maisto produktų gamyba ir vartojimas, gali padėti išvengti su mityba susijusių lėtinių neinfekcinių ligų. Norint išvengti sveikatos sutrikimų ir jų nulemtų neigiamų pasekmių ateityje, būtina rinktis sveikatai palankius maisto produktus ir atsižvelgti į pagrindinius sveikos mitybos principus. Išskiriami trys svarbiausi sveikos mitybos principai:

NUOSAIKUMAS – tai pagrindinis sveikos mitybos principas ir jo laikantis svarbu visas maistines medžiagas vartoti saikingai. Jei vienos ar kitos maisto medžiagos vartojama per daug arba per mažai, tai gali pakenkti sveikatai. Pavyzdžiui, svarbu su maistu gauti optimalų baltymų kiekį, nes baltymai yra imuninės sistemos veiklos užtikrinimo pagrindas ir atlieka daugybę gyvybiškai svarbių funkcijų, tačiau baltymų suvartojant per daug gali kilti alergijų pavojus ar sutrikti virškinimas.

ĮVAIRUMAS. Su maistu būtina gauti apie 40 maisto medžiagų, tačiau nėra nė vieno maisto produkto, kuriame būtų absoliučiai visos maistinės medžiagos. Pavyzdžiui, duona yra svarbus B grupės vitaminų šaltinis, tačiau geležis iš duonos pasisavinama maždaug 3 kartus blogiau nei iš mėsos. Tad tik vartojant įvairius maisto produktus galima patenkinti visų organizmui būtinų maistinių medžiagų poreikį.

SUBALANSUOTUMAS – šiuo terminu apibūdinamas tinkamas santykis tarp baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mineralinių medžiagų. Įvairių maisto medžiagų poreikis yra labai individualus ir priklauso nuo daugelio veiksnių, tokių kaip amžius, lytis, fizinis aktyvumas.

Rekomenduojama rinktis maisto produktus, atsižvelgiant į maisto pasirinkimo piramidę

,,Maisto pasirinkimo piramidė“ parodo, kokią paros maisto davinio dalį turėtų sudaryti viena ar kita maisto produktų grupė ar maisto produktas, t. y. kokius maisto produktus rekomenduojama vartoti kasdien ir kelis kartus per dieną, kokius maisto produktus rekomenduojama vartoti rečiau ir saikingai bei kokius – retai ir mažai, kad mityba būtų tinkama ir sveika.

Reiktų atkreipti dėmesį, kad ,,Maisto pasirinkimo piramidė“ rekomenduoja ir augalinius, ir gyvūninius maisto produktus, bet augalinių maisto produktų vartojimas beveik neribojamas, rekomenduojami didžiausi jų kiekiai. Daugiausiai per parą rekomenduojama suvartoti daržovių ir vaisių bei grūdinių, ypač visagrūdžių produktų; rekomenduojama vartoti kuo įvairesnes daržoves ir vaisius, geriausiai – šviežias, Lietuvoje išaugintas, tačiau, kai trūksta šviežių vaisių ar daržovių, galima valgyti ir šaldytas ar džiovintas.

Mėsa, žuvis, pienas ir jų produktai yra gyvūninių baltymų tiekėjai, o baltymai, ypač gyvūniniai yra pagrindinis nepakeičiamų amino rūgščių šaltinis, todėl labai svarbūs organizmo augimui ir vystymuisi. Be to, pienas ir pieno produktai – vienas iš pagrindinių baltymų ir kalcio šaltinių. Rekomenduojama šių grupių maisto produktus, kaip ir riešutus, augalinį aliejų vartoti kasdien (ar rečiau), bet saikingai.

Piramidės viršūnėje pavaizduoti riebalai, saldumynai, rafinuotas cukrus, druska, iš kurių gaunama daug energijos, o būtinų organizmui maisto medžiagų juose beveik nėra. Reikėtų valgyti tik labai mažus šių produktų kiekius ir rečiau.

Minint Europos sveikos mitybos dieną lapkričio mėnesį Šiaulių r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, kartu su Šiaulių r. Dubysos aukštupio mokyklos Aukštelkės ir Bubių skyrių darželio grupių auklėtiniais, užsiėmimų ,,Sveikos mitybos piramidė“ metu sukūrė savo mitybos piramides, mokėsi sveikos mitybos principų, susipažino su daržovių ir vaisių gausa.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje

Viktorija Tuzinienė

Parengta pagal:

http://www.smlpc.lt/lt/mityba_ir_fizinis_aktyvumas/mityba/europos_sveikos_mitybos_diena__lapkricio_8-oji.html

https://sam.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/visuomenes-sveikatos-prieziura/mityba-ir-fizinis-aktyvumas-2/sveikos-mitybos-rekomendacijos

http://www.smlpc.lt/lt/mityba_ir_fizinis_aktyvumas/mityba/sveikatai_palankaus_maitinimosi_svarba.html