ARTĖJANT PASAULINEI SUPRATIMO APIE ANTIBIOTIKUS DIENAI – KVIEČIAME DALYVAUTI VIKTORINOJE!

By 2021-11-0313 kovo, 2023Aktualijos, Užkrečiamosios ligos

Lapkričio 18 d., minėsime Europos supratimo apie antibiotikus dieną. Šia  proga Šiaulių rajono sav. visuomenės sveikatos biuras ragina atkreipti visuomenės dėmesį į atsakingą ir tinkamą antibiotikų vartojimą ir taip padėti stabdyti bakterijų atsparumo antibiotikams plitimą bei išsaugoti antibiotikų veiksmingumą ateities kartoms.

Europos supratimo apie antibiotikus dienos tikslas – remti racionalaus antibiotikų vartojimo iniciatyvas, pabrėžti kaip veikia atsparumas antibiotikams.
 
Atsparumas antibiotikams kelia didelę grėsmę žmogaus sveikatai.
 
Daugelio bakterijų atsparumas antibiotikams sparčiai auga, nes gausus ir netinkamas šių medikamentų vartojimas spartina atsparių bakterijų atsiradimą ir plitimą. Atsiranda naujos bakterijų atmainos, kurios tampa atsparios kelių rūšių ar net visiems tuo metu žinomiems antibiotikams.

Šių metų tema: „COVID-19 metu nepamirškite apie atsparumą antimikrobinėms medžiagoms. Būkite vieningi, kad išsaugotumėte antimikrobines medžiagas.”

ELPKC duomenimis, kasmet Europoje nuo infekcijų, sukeltų antibiotikams atsparių mikroorganizmų, miršta 33 tūkst. žmonių. Atliktų tyrimų duomenys rodo, kad antibakterinių preparatų vartojimo praktika įvairiose šalyse skirtinga. Be to, rimta problema išlieka ir su sveikatos priežiūra susijusios infekcijos (hospitalinės infekcijos). Naujausi ELPKC duomenys skelbiami atliktų hospitalinių infekcijų ir antimikrobinių medžiagų naudojimo paplitimo tyrimų ataskaitose.

Kad išsaugotumėme antibiotikų veiksmingumą, kiekvienas turime prisidėti prie atsparumo antibiotikams plitimo mažinimo, jei antibiotikus vartosime atsakingai.

Minint šią dieną, Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai, kviečia sudalyvauti viktorinoje ir pasitikrinti savo žinias apie antibiotikus ir jų vartojimą.

Viktoriną rasite čia: https://www.fyrebox.com/play/qnn4gr9z4w55bzng7j

Iš visų dalyvavusių viktorinoje išrinksime 3 laiminguosius, kurie laimės biuro įsteigtus prizų rinkinius!

*Viktorina vyks iki lapkričio 19 dienos. Lapkričio 22 dieną bus skelbiami laimėtojai, išrinkti burtų keliu.

KVIEČIAME AKTYVIAI DALYVAUTI IR PASITIKRINTI SAVO ŽINIAS, BEI ATSAKINGAI VARTOTI ANTIBIOTIKUS!

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistės, vykdančios visuomenės sveikatos stiprinimą