FAKTAI APIE „RAKTO SKYLUTĘ“

By 2021-10-269 gegužės, 2022Aktualijos, Sveika mityba

Ar žinote, kad…

  • Maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ tikslas – gerinti gyventojų mitybą ir padėti vartotojams lengviau išsirinkti maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų, mažinti Lietuvos gyventojų sergamumą lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis, tokiomis kaip širdies ir kraujagyslių, onkologinės ligos, nutukimas, antrojo tipo cukrinis diabetas ir pan.
  • Simboliu „Rakto skylutė“ negali būti ženklinami maisto produktai, skirti vaikams iki 36 mėn. amžiaus.
  • Ženklinti simboliu „Rakto skylutė“ galima tik fasuotus maisto produktus, atitinkančius Kriterijų sąrašą.
  • „Rakto skylute“ pažymėti produktai – palankesni sveikatai, bet nebūtinai ekologiški. Šis simbolis gali būti naudojamas kartu su ekologinės žemdirbystės ženklu bei kitais panašiais ženklais.
  • Lietuvos rinkoje yra 1048 produktai, pažymėti „Rakto skylutės“ simboliu. Jų sąrašą rasite ČIA
  • „Rakto skylutės“ simboliu paženklinti maisto produktai – ne dietiniai, tačiau jų sudėtis yra palankesnė sveikatai, o šis simbolis padeda žmonėms lengviau pasirinkti tokius produktus.
  • Sveikatai palankesni „Rakto skylute“ pažymėti produktai, lyginant su kitais panašiais tos pačios grupės maisto produktais, turi mažiau riebalų, cukraus, druskos, tačiau daugiau maistinių skaidulinių medžiagų.
  • „Rakto skylute“ pažymėtuose produktuose negali būti saldiklių.
  • Į „Rakto skylutės“ simboliu ženklinamus produktus negalima dėti jokių pakaitalų, kurie didintų produkto kaloringumą, keltų jo glikeminį indeksą ar kitaip mažintų produkto palankumą sveikatai 
  • 100-te g. riebalų ar aliejaus, naudojamų tokiems produktams pagaminti, negali būti daugiau kaip 2 g. pramoninės gamybos transriebalų.
  • Švieži vaisiai, uogos ir daržovės bei neperdirbti žuvininkystės produktai ir dvigeldžiai moliuskai gali būti žymimi „Rakto skylutės“ simboliu kaip palankūs sveikatai produktai be apribojimų. Tačiau šiuo simboliu negalima ženklinti sulčių, nektarų, džiovintų vaisių.
  • Javų produktai, pažymėti simboliu „Rakto skylutė“, turi tam tikrą kiekį viso grūdo dalių – daugiau maistinių skaidulinių medžiagų ir vitaminų. Pavyzdžiui, duona, paženklinta šiuo simboliu, turi daugiau vitaminų, maistinių skaidulų, bet mažiau riebalų, druskos ir cukraus nei kitos duonos rūšys.
  • Maisto gamintojai savanoriškai šiuo simboliu gali ženklinti tik tuos maisto produktus, kurie atitinka Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytus kriterijus. Šiuo metu yra patvirtinti kriterijai (reikalavimai) 32 maisto produktų grupėms.
http://www.smlpc.lt/lt/programos_ir_projektai/sveikos_mitybos_igudziu_formavimas_tikslinese_teritorijose/_sveikos_mitybos_ir_sveikatai_palankaus_maisto_gaminimo_igudzius_formuoti_skatinancios_strategijos_p.html

Kviečiame Šiaulių rajono maisto gamintojus notifikuoti  „Rakto skylutės“ simboliui sveikatai palankesnius maisto produktus. Tai padaryti labai paprasta.

  1. Maisto produktų sąraše, kuriuos produktus galima ženklinti simboliu „Rakto skylutė“, susirandate savo gaminamą maisto produktą.
  2. Patikrinate ar jis atitinka nurodytus kriterijus.
  3. Apie tai informuojate Sveikatos apsaugos ministeriją.
  4. Ženklinate produktą „Rakto skylutės“ simboliu.

Jei kyla daugiau klausimų – susisiekite telefonu  +370 67046753 ar el.paštu: vsb.siauliuraj.stiprinimas@gmail.com

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė