PIRMOSIOS PAGALBOS TEIKIMO PRINCIPAI ŠIAULIŲ R. DUBYSOS AUKŠTUPIO MOKYKLOS AUKŠTELKĖS IR BUBIŲ SKYRIUOSE

Šiaulių r. Dubysos Aukštupio mokyklos Aukštelkės ir Bubių skyriuose, spalio 18-19 dienomis vyko užsiėmimai, kurių metu šių įstaigų pedagogai ir kiti darbuotojai turėjo galimybę prisiminti ar naujai išmokti pirmosios pagalbos teikimo principus.

Pirmosios pagalbos reikšmė yra labai svarbi tolesniam žmogaus gydymo eigai, nes greitosios pagalbos medikai ne visada suspėja žaibiškai atvykti į nelaimės vietą, todėl nelaimingo atsitikimo baigtis dažnai būna gyvybės ir mirties klausimas, kuris iš esmės priklauso nuo aplinkinių žmonių.

Sugaištas laikas gali būti lemiamas nukentėjusio žmogaus gyvybei. Labai svarbios pirmosios 10 minučių. Jei ištikus staigiai mirčiai gaivinimas pradedamas iš karto ar praėjus ne daugiau kaip 4 minutėms, yra didelė kvėpavimo ir širdies veiklos atkūrimo tikimybė. Po 4 minučių tikimybė labai sumažėja, prasideda smegenų pažeidimas.

Užsiėmimų metu, sveikatos stiprinimo specialistė, susirinkusiems mokymų dalyviams priminė, kad įvykus nelaimingam atsitikimui, svarbu nesutrikti, neišsigąsti, o vadovautis sveiku protu, įvertinti riziką, apsaugoti save, aplinkinius, nepakenkti nukentėjusiajam ir suteikti jam pagalbą, kol atvyks medikai. Pirmoji pagalba, tai paprasti tikslingi veiksmai, naudojant turimas pirmosios pagalbos teikimo priemones ar kitokias priemones bei medžiagas, siekiant išsaugoti nukentėjusiojo gyvybę ar sustabdyti sveikatai žalingus veiksmus.

Labai svarbus pirmosios pagalbos veiksmų nuoseklumas. Jų sekai atsiminti naudojama formulė P–P–P (Patikrink, Paskambink, Padėk).

Pirmosios pagalbos mokymų metu dalyviai išklausė ne tik teorines žinias apie pradinį gaivinimą, automatinio išorinio defibriliatoriaus naudojimą, vaikų ir suaugusiųjų užspringimą, turniketo naudojimą, bet ir galėjo praktiškai išbandyti visa tai ant gaivinimo manekeno ar ant savęs.

Svarbiausias tikslas, suteikiant pirmąją pagalbą, yra išsaugoti nukentėjusiojo ar ūmiai susirgusio žmogaus gyvybę. Svarbu atpažinti pavojingą būklę, iškviesti medikus (skambinti tel. 112), įvertinti pagrindines gyvybines funkcijas – sąmonę, kvėpavimą, širdies veiklą ir nedelsiant pradėti žmogų gaivinti, kol atvyks medikai.

Pradinis gaivinimas ir AED.

Jei nukentėjusysis sąmoningas, reikia apžiūrėti ar nėra kraujavimo, žaizdų, lūžių. Jei nukentėjusysis prarado sąmonę – atlaisvinti kvėpavimo takus atlošiant galvą ir pakeliant apatinį žandikaulį, nes nukentėjusio, praradusio sąmonę, liežuvio šaknis ir antgerklis gali užkristi ir užtverti kvėpavimo takus. Defibriliacija atlikta praėjus 3-5 minutėms po sąmonės praradimo padidina išgyvenamumą 50-70 procentų. Tai gali būti atliekama pasitelkiant viešose vietose esančius išorinius atomatinius defibriliatorius (AED).

Užspringimas.

Įtaraus užspringimą nukentėjusiojo klauskite „Ar jūs užspringote?“ „Ar galite kalbėti?“. Jei kvėpavimo takai visiškai užkimšti, žmogus kalbėti negalės. Jeigu nukentėjusysis gali kalbėti ir kosėti, nieko nereikia daryti. Stiprus kosulys yra geriausia svetimkūnio pašalinimo priemonė.

Jei auka turi ūmios kvėpavimo takų obstrukcijos požymius, bet yra sąmoninga atlikite 5 trinktelėjimus į tarpumentę. Jeigu trinktelėjimai į tarpumentę nepašalino kvėpavimo takų obstrukcijos, toliau atlikite 5 pilvo spustelėjimus (Heimlicho manevrą).

Turniketo naudojimas.

Jis naudojamas kaip pagrindinė gelbėjimo priemonė smarkiai kraujuojant iš žaizdos, kai išorinio kraujavimo nepavyksta sustabdyti spaudžiamuoju tvarsčiu (standartiniais būdais). Turniketą galima naudoti ir tada, kai taikyti standartinių būdų neįmanoma, pvz., kai yra itin daug sužeistųjų. Turniketo konstrukcija leidžia valdyti jį viena ranka, sužeistasis gali jį užsidėti pats, be kitų pagalbos per 10-30 sekundžių. Ši priemonė dažnai išgelbsti gyvybes iki atvykstant profesionaliai medicinos pagalbai.

Užsiėmimų metu dalyviai noriai išmėgino visas priemones, prisiminė pagrindinius pirmosios pagalbos teikimo principus ir vylėsi, kad niekada nereikėtų jų panaudoti realiame gyvenime.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Viktorija Strazdinienė