AKCIJA „MANKŠTINUOSI SU SAVO DRAUGAIS“

Kairių lopšelyje-darželyje „Spindulėlis“ vyko akcija „Mankštinuosi su savo draugais“. Vaikams akciją vedė visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokyklose. Ši akcija vyko lauke. Vaikai sportavo atlikdami įvairius mankštos pratimus ir išbandė jogos kilimėlius. Su vaikais aptarta kodėl yra svarbus fizinis aktyvumas bei kokia jogos nauda sveikatai. Akcijos metu vaikai atliko pratimus ir kartojo tai, ką mato ant jogos kilimėlių. Užsiėmimas buvo užbaigtas, klausantis vaikų įspūdžių apie įvykusią akciją.

Judėti yra būtina ir sveika!

Fizinis aktyvumas – tai bet kokie kūno judesiai, kuriuos sukelia raumenų susitraukimai. Fizinis aktyvumas yra vienas svarbiausių organizmo energijos sunaudojimo veiksnių ir todėl yra svarbus organizmo energijos balansui palaikyti.

Sveikatą stiprinantis fizinis aktyvumas – tai bet kokia fizinio aktyvumo forma, kuri lavina funkcinius gebėjimus ir teikia naudos sveikatai, nesukeldama jai pavojaus ar žalos.

Didesnis fizinės veiklos intensyvumas teikia ir didesnę naudą sveikatai, ir tinkamas pvz., kompleksinei antsvorio ir nutukimo profilaktikai bei gydymui.

Sveikatą stiprinantį fizinį aktyvumą tiksliau nusako 4 pagrindiniai fizinio krūvio komponentai:

  1. fizinio krūvio dažnumas (mažiausiai 3 kartai per savaitę);
  2. fizinio krūvio intensyvumas (būtina apie 40–50 proc. padidinti širdies susitraukimų dažnį ir kvėpavimą lyginant su ramybės būkle bei padidinti prakaitavimą);
  3. fizinio krūvio trukmė (vienai treniruotei būtina skirti ne mažiau 20–30 minučių);
  4. fizinio krūvio rūšis arba veiklos pobūdis. Mankštinantis svarbu ir poilsio tarp fizinio krūvio intervalų trukmė bei paties poilsio pobūdis.

Fizinio aktyvumo poveikis vaikams:

  • stimuliuoja viso organizmo gyvybinę veiklą ir augimo procesus; gerėja funkcinės organizmo galimybės, palengvėja organizmo prisitaikymas prie kintančių aplinkos sąlygų;
  • tobulina dar neišvystytą organizmo termoreguliaciją;
  • teigiamai veikia visas raumenų grupes;
  • formuojami nauji motoriniai įgūdžiai, lavinama jėga, greitumas, vikrumas, ištvermė, koordinacija ir pusiausvyra;
  • daugiau sunaudojama energijos, sumažėja vaikų nutukimo pavojus;
  • gerėja gebėjimas bendrauti ir socialinė vaikų adaptacija.

Parengta pagal: www.smlpc.lt/

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Indrė Budrevičiūtė