RUGPJŪČIO 1 – 7 d. – PASAULINĖ KŪDIKIŲ MAITINIMO KRŪTIMI SAVAITĖ

Kiekvienai metais rugpjūčio 1–7 dienomis švenčiama Pasaulinė kūdikių maitinimo krūtimi savaitė. Šių metų tema – „Žindymo apsauga: kolektyvinė atsakomybė“. Atėjo laikas visiems įsitraukti ir veikti norint apsaugoti ir palaikyti žindymą. Tai padės užtikrinti išgyvenimą, sveikatą ir gerovę vaikams ir jų šeimos nariams, be to, tai yra labai svarbu siekiant tvaraus vystymosi tikslų.

COVID-19 pandemija Pasaulio bendruomenei kelia didžiulius iššūkius. Kaip niekada svarbu garantuoti visuotinį pragyvenimą, sveikatą ir gerovę. Žindymas yra gyvenimo pagrindas ir trumpalaikis bei ilgalaikis indėlis į sveikatą, tinkamą mitybą ir maisto saugumą normaliomis sąlygomis bei kritinėse situacijose. Žindymas taip pat yra žmogaus teisė, kurią būtina gerbti ir saugoti. Kuriant žindymui palankią aplinką yra gyvybiškai svarbus visuomenės požiūris į žindymą, vyriausybės ir kitų suinteresuotų institucijų bendras darbas.

Žindymo nauda

Žindymas ir motinos pienas teigiamai veikia vaiko sveikatą.

Motinos pieną vertinkite kaip specialiai jūsų kūdikiui sukurtą supermaistą. Jam galime būti dėkingi už daugybę dalykų, pavyzdžiui:

  • palaiko fizinį ir kognityvinį vystymąsi;
  • skatina imuninės sistemos vystymąsi;
  • sumažina ausų infekcijų tikimybę;
  • rečiau sutrinka virškinimas ar viduriuojama.

Žindymas teigiamai veikia ne tik vaiko, bet ir motinos sveikatą:

  • padeda gimdai susitraukti po gimdymo;
  • mažina kraujavimą pagimdžius;
  • sumažina gimdos ir krūties vėžio tikimybę;
  • netenkama daugiau svorio, jei žindoma bent 6 mėnesius.

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja motinoms būti kartu su kūdikiais, nes žindymas yra ne tik saugus, bet ir užkerta kelią pernelyg dideliam naujagimių mirtingumui. Motinos ir kūdikio atskyrimas tiek žindymo pradžioje, tiek ir vėliau gali sukelti daug neigiamų pasekmių. Dėl socialinio atstumo reikalavimų sveikatos įstaigos per daug riboja kontaktinį žindyvių konsultavimą ir tai neigiamai atsiliepia žindymui.

Žindymas visame pasaulyje pripažįstamas kaip geriausias būdas užtikrinti savo kūdikiui sveiką gyvenimo pradžią. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja iki 6 mėnesių maitinti tik krūtimi, o vėliau tęsti žindymą su papildomu maitinimu iki 2 metų ar ilgiau.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Viktorija Strazdinienė