KAIP TEISINGAI IŠSIRINKTI GERTUVĘ?

By 2021-07-2017 balandžio, 2023Aktualijos, Sveika mityba

Vasara lepina ne tik gražiais orais, bet ir kaitra, o nuo juos gelbėjamasi įvairiais būdais – geriama daugiau vandens. Šiandien vis daugiau žmonių naudoja daugkartines ir jau įvaizdžio dalimi tapusias asmenines gertuves, kurių pasirinkimas rinkoje itin gausus.

ES keliami labai aukšti saugos reikalavimai bet kokiam gaminiui, kuris skirtas liestis su maistu, taip pat ir gėrimais. Tai reiškia, kad naudojant gertuves, į maisto produktus turi neišsiskirti tokie jų sudedamųjų medžiagų kiekiai, kurie galėtų kelti pavojų žmonių sveikatai arba nepriimtinai pakeisti maisto sudėtį, pabloginti jo juslines savybes. Įvairios gėrimams skirtos pakuotės nėra ir negali būti atsparios, saugios visais įmanomais jų naudojimo būdais, todėl jų gamintojai nurodo tinkamas naudojimo sąlygas bei apribojimus, pvz., kokiems gėrimams pakuotė gali būti naudojama, ar gali būti plaunama indaplovėje, šildoma mikrobangų krosnelėje ir kt.

Pagrindiniai gertuvių tipai

Svarbiausias kriterijus – medžiaga, iš kurios pagaminta gertuvė. Būtent tai leidžia apsispręsti, kokią gertuvę pasirinkti atsižvelgiant į gyvenimo būdą.

Plastikinės gertuvės labai patogios, nes jos lengvos, stiprios ir atsparios smūgiams. Jos patogios intensyviai sportuojant salėje, lauke minant dviratį ar atliekant kitą intensyvią fizinę veiklą. Renkantis plastikinę gertuvę, rekomenduojama išsiaiškinti, kokiems gėrimams (tik vandeniui ar ir kitiems skysčiams), kokios temperatūros gėrimams gaminys tinkamas laikyti, kokie jo priežiūros ypatumai (pvz., ar tinka plauti indaplovėje). Prieš perkant plastikinę gertuvę rekomenduojama išsiaiškinti, ar plastikas yra saugus (ar jame nėra bisfenolio A ir kitų kenksmingų medžiagų).

PrivalumaiTrūkumai
Didelis pasirinkimasPigios gertuvės nėra itin patvarios ir atsparios aplinkos veiksniams
PatogumasKaupia bakterijas, dėl ko gali atsirasti nemalonus kvapas
Kokybiškos gertuvės yra patvarios ir lengvos 

Gertuvės iš aliuminio yra lengvos, kurį laiką net išlaiko žemą vandens temperatūrą, tačiau neatsparios smūgiams. Nustatyta, kad aliuminio migracija iš gaminių priklauso nuo tokių veiksnių kaip gėrimo sudėtis, jo rūgštingumas ar šarmingumas, temperatūros ir laikymo trukmės ir kt. Reikia vengti aliuminio turinčiuose induose laikyti rūgščius, sūrius ir šarminius skysčius.

PrivalumaiTrūkumai
Labai lengvosNekokybiškos gertuvės gali pasižymėti nepatvaria apsaugine danga
Didelė talpų ir spalvų įvairovėLengvai susilanksto
Atlieka neilgą termoso funkciją 

Nerūdijantis plienas yra populiarus gaminant gertuves. Nors plieninės gertuvės ganėtinai sunkios, jos pasižymi ilgaamžiškumu. Nerūdijančio plieno gertuvė efektyviai išlaiko bet kokį gėrimą karštą kai to reikia arba šaltą net karščiausią dieną tvankiame automobilyje.

PrivalumaiTrūkumai
SaugiosDidelė kaina
PatvariosPakankamai didelis svoris
Patogios naudotiIš pradžių gali jaustis metalo skonis

Stiklas – pati inertiškiausia medžiaga, apsauganti maistą nuo aplinkos poveikio. Stiklo gaminiai praktiškai neišskiria jokių kenksmingų cheminių medžiagų, yra saugiausi vartotojui ir gali būti naudojami įvairiems gėrimams laikyti. Trūkumas tas, kad stiklo gertuvės sunkios ir neatsparios smūgiams (dūžta).

PrivalumaiTrūkumai
SaugiosSunkios
 Gali sudužti
 Stiklas nėra atsparus ypač karštam vandeniui

Kaip gertuvę prižiūrėti?

Nepasirūpinus tinkama gertuvės švara, galima mikrobiologinė tarša dėl bakterijų ir pelėsių kaupimosi. Neužtenka tik praskalauti gertuvę, būtina kruopščiai ją išplauti: jei gamintojo nurodyta, plaukite indaplovėje. Jei plaunate rankomis, plaukite karštu vandeniu ir indų plovimo priemone, naudodami buteliams skirtą šepetėlį, po to būtinai praskalaukite vandeniu ir leiskite gerai išdžiūti. Jei galima, išardykite visas gertuvės kamštelio detales (pvz., sandarinimo žiedą, dangtelį, vožtuvą, šiaudelį ir kt.), jas taip pat kruopščiai išplaukite ir išdžiovinkite. Atkreiptinas dėmesys į gėrimo suvartojimo trukmę, nes ilgai kambario temperatūroje laikomame gėrime padidėja taršos rizika.

Svarbu gertuvę naudoti pagal paskirtį. Tinkamai prižiūrima ir pagal paskirtį naudojama daugkartinė gertuvė bus saugi ir tarnaus ne vienerius metus.

Visuomenės sveikatos biuro specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė