KUŽIŲ GIMNAZIJOJE PRADINIŲ KLASIŲ MOKINIŲ FIZINIO AKTYVUMO IR SVEIKOS DIENOS REŽIMO UŽSIĖMIMAI

Fizinis aktyvumas – dažniausiai apibūdinimas kaip bet kokie kūno judesiai, kuriuos sukelia raumenų susitraukimai. Kad raumenys galėtų susitraukti ir atlikti tam tikrą darbą, reikalinga energija ir deguonis. Fizinis aktyvumas yra vienas svarbiausių organizmo energijos sunaudojimo veiksnių ir todėl yra svarbus organizmo energijos balansui palaikyti. Tikslinga paminėti, kad fiziškai aktyvūs žmonės paprastai būna geresnės nuotaikos, pozityvesnės nuomonės apie gyvenimą, sportuojantys mokiniai geriau mokosi, pasižymi aukštesne saviverte, rečiau turi žalingų įpročių.

Reguliari fizinė veikla gali skatinti kaulų ir raumenų augimą, lavinti judesių koordinaciją ir pusiausvyrą, stiprinti širdies ir kraujagyslių sistemą, teigiamai veikti kvėpavimo sistemą, virškinimo sistemos darbą, pagerinti medžiagų apykaitą raumenų ląstelėse.

Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijose siūloma būtina kasdieninė, bent jau vidutinio intensyvumo, fizinė veikla, kuriai nereikėtų ypatingų sąlygų ar didelių pastangų vaikams – ne mažiau kaip 60 min. vidutinio arba didelio intensyvumo fizinio krūvio kasdien bei ne mažiau 3 kartų per savaitę jėgos ugdymo pratimų.

Užsiėmimų metu, aptariami pagrindiniai sveikos dienos režimo punktai, reikalingi palaikyti gerą savijautą ir sveiką gyvenseną vaikams:

  • MIEGAS (reguliarus po 9-10 val. kiekvieną naktį);
  • ASMENS HIGIENA (dantų valymas 2 kartus per dieną, rankų higiena ir.t.t);
  • MITYBA (pradedant nuo pusryčių iki vakarienės, subalansuotas ir sveikas maistas);
  • MANKŠTA (trumpa mankšta padėsianti išjudinti raumenis, gauti energijos);
  • PROTINĖ VEIKLA (pamokos, knygų skaitymas, užduočių atlikimas);
  • AKTYVUS LAISVALAIKIS (sportiniai žaidimai, važinėjimas dviračiu, paspirtuku ir kitokia aktyvi veikla, skatinanti fiziškai judėti).

Kužių gimnazijos mokiniai kartu su visuomenės sveikatos specialiste turėjo galimybę susidaryti savo dienos režimo planą, aptrati kokio dienos režimo laikosi ir kaip pavyksta gyventi sveikai. Po ilgų diskusijų, vaikai judėjo ir mankštinosi, kad įgautų energijos, būtų žvalesni ir geresnės nuotaikos. Linksmai pajudėję, kibo toliau mokytis!

Visuomenės sveikatos specialistė Gerda Bagavičienė