JUOKAS – VIENINTELIS UŽKREČIAMAS DALYKAS, KURIO NEREIKIA BIJOTI IR SAUGOTIS

By 2021-05-1227 gruodžio, 2021Sveikatos renginiai ugdymo įstaigose

Kairių pagrindinės mokyklos 2 ir 4 klasių mokiniai dalyvavo diskusijose apie tai, kokia yra juoko nauda sveikatai, kurią vedė visuomenės sveikatos specialistė Indrė Budrevičiūtė. Jos metu vaikai sužinojo apie tai, kokia yra juoko galia. Vyko diskusijos apie tai, ar juokas yra įgimtas ar įgytas. Mokiniai sužinojo apie juoko stadijas bei iš ko negalima juoktis, taip pat susipažino su didžiausiais humoro priešais. O svarbiausia, kad sužinojo apie juoko nauda sveikatai. Pamokėlės metu vaikai atliko praktinį žaidimą, kurio metu turėjo prajuokinti šalia sėdinti draugą.  

Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) statistinius duomenis nustatyta, kad linksmi žmonės net 40 proc. rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis. Merilendo universiteto mokslininkai irgi patvirtino, kad su humoru žvelgiant į gyvenimą galima apsisaugoti nuo kraujotakos ligų, o 15 sek. juokas mūsų gyvenimą gali pailginti 48 valandoms.

Juokas pradeda vystytis nuo kūdikio šypsenos kaip nevalingas refleksas ir primityvi reakcija bei nesąmoningas artikuliavimas, kuriame dalyvauja pasąmonė ir žmogaus kūnas. Šis refleksas taip pat suveikia tuomet, kai žmogus yra kutenamas. Pirmą naujagimio juoką išgirstame tik po mėnesio nuo gimimo. Nustatyta, kad dažniausiai vaikai juokiasi nuo vienerių iki penkerių metų (apie 400 kartų per dieną), o suaugusieji (sulaukę 30 metų) – vos 15.

Kas yra gelotologija?

Dar visai neseniai į mūsų gyvenimą įsiveržė tokia sąvoka kaip juoko terapija. Mokslas apie juoką yra vadinamas gelotologija (graikiškai gelos – juokas).

Juokas gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką, nes:

– kraujyje sumažėja streso hormonų (kortizolio, adrenalino, noradrenalino);

– smegenys išskiria laimės hormonus (endorfinus);

– mažėja arterinis kraujo spaudimas;

– pagilėja kvėpavimas (pagerėja visų organų ir audinių aprūpinimas deguonimi);

– aktyviau skiriasi antikūnai, kurie naikina ligas sukeliančias bakterijas ir virusus.

Vis daugiau mokslininkų į juoką žiūri labai rimtai ir teigia, kad juokas gyvenime yra labai svarbus – kaip maistas, vanduo, oras, miegas ar fizinis aktyvumas. 

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokyklose, Indrė Budrevičiūtė

Parengta pagal: www.smlpc.lt/