GLOBALINĖ PROBLEMA – NUTUKIMAS

By 2021-04-2017 balandžio, 2023Aktualijos, Sveika mityba

Sveikatai palankūs mitybos įpročiai – svarbi sveiko ir ilgo gyvenimo sudedamoji dalis. Sveika mityba yra svarbus veiksnys, užkertantis kelią daugeliui sveikatos problemų. Per pastaruosius kelis dešimtmečius Europos Sąjungoje smarkiai pagausėjo gyventojų, turinčių antsvorio, taip pat nutukusių žmonių, o tai rodo prastus mitybos įpročius.

Nutukimas yra globali problema visame pasaulyje. Tai epidemija, vadinama globaliu nutukimu (angl. globesity – global obesity). Pasaulio sveikatos organizacija nutukimą apibūdina kaip asmens sukauptą perteklinį kūno riebalų kiekį, keliantį riziką sveikatai. Grubus populiacinis rodiklis antsvoriui / nutukimui įvertinti yra kūno masės indekso (toliau – KMI) apskaičiavimas, asmens svorį (kg) dalijant iš jo ūgio (m), pakelto kvadratu. Priimta laikyti, jog asmuo, kurio KMI siekia 25 kg/ m2 ar daugiau, turi antsvorio, kai KMI siekia 30 kg/ m2 ar daugiau, – asmuo nutukęs.

Nutukimo priežastis yra daug riebalų turinčio didelės energinės vertės maisto (angl. high  – fat energy dense diets) vartojimas, maisto kalorijų perteklius kaupiasi riebalų pavidalu, o persivalgymas ir fizinio aktyvumo stoka skatina nutukimą.

Svoris turi didelę įtaką žmogaus sveikatai ir fiziniam aktyvumui, o per didelis kūno svoris – antsvoris ir nutukimas – nuvargina raumenis, pažeidžia sąnarius, padidina kraujospūdį ir sunkina širdies darbą. Nutukimas skatina cukrinio diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų (hipertenzijos, vainikinių širdies kraujagyslių ligos), aterosklerozės, tulžies pūslės akmenligės, kepenų suriebėjimo (hepatosteatozės), osteoartrito, kojų venų trombozės, cholesterolemijos, dislipidemijos, kvėpavimo sistemos ir kitų ligų raidą. Su nutukimu taip pat siejamos kai kurios vėžio rūšys – krūtų, prostatos, inkstų, kasos, gimdos gleivinės, storosios žarnos.

Kiekvienam žmogui reikalingas skirtingas suvartojamos energijos kiekis. Dietologai dažniausiai rekomenduoja tam tikrą maisto kiekį (išreikštą kalorijomis) priklausomai nuo amžiaus, lyties, kūno svorio, klimatinių sąlygų, metų laikų, profesinės veiklos. Turime atsižvelgti ir į tai, kad to paties amžiaus, lyties, profesijos žmonės nėra vienodi. Jie skiriasi savo kūno sudėjimu, temperamentu, endokrinine ir vegetacine nervų sistema, daugeliu kitų požymių. Reguliuojant kūno masę, gerinama ne tik žmogaus išvaizda, bet ir sveikata, šalinami pagrindiniai širdies ir kraujagyslių sistemos ligų rizikos veiksniai – antsvoris ir nutukimas. Energija į žmogaus kūną patenka vieninteliu būdu – su maistu.

Tam tikras kūno riebalų kiekis yra būtinas gerai sveikatai palaikyti. Riebalai padeda apsaugoti gyvybiškai svarbius organus, reikalingi hormonų sintezei, be to, jie yra pagrindiniai centrinės nervų sistemos komponentai ir atlieka terpės, kurioje kaupiami riebaluose tirpūs vitaminai, vaidmenį.

Naujojo tūkstantmečio epidemija – metabolinis sindromas

Metabolinis sindromas, kuris dar vadinamas rezistentiškumo insulinui arba X sindromu. Pirmą kartą šis sindromas aprašytas tik 1988 metais. Pagrindinis veiksnys – rezistentiškumas insulinui, kurį sunku diagnozuoti, jis dažniausiai nustatomas jau pasireiškus įvairioms ligoms ar net jų komplikacijoms. Metaboliniam sindromui būdingas „mirtinas kvartetas“ – keturios glaudžiai susijusios patologinės būklės: cukrinis diabetas, arterinė hipertenzija, padidėję kraujo riebalų (lipidų) rodikliai, padidėjęs kraujo krešumas ir didelė trombozės tikimybė. Visos šios ligos yra tarsi sukibusios – viena tempia paskui save kitą ir visiškai nesvarbu, kuri iš jų bus pirmoji, todėl diagnozavus vieną iš jų, būtina patikrinti ir kitus rodiklius.

♂ – moteriškoji lytis, ♀ , vyriškoji lytis

Metabolinis sindromas diagnozuojamas esant trims ar daugiau lentelėje nurodytų kriterijų ir yra viena dažniausių, svarbiausių ir pavojingiausių ligų.

Nutukimo gydymui naudojami šie pagrindiniai gydymo metodai: mitybos korekcija (dietos), fizinio aktyvumo didinimas, elgsenos modifikacija, medikamentinis ir chirurginis gydymas.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė